Федеріка Могеріні: Євросоюз буде і далі намагатися зберегти ядерну угоду з Іраном

13 БЕРЕЗНЯ 2019 08:15

Сьогодні існує загроза, що давня концепція «правий той, хто сильніший» замінить собою ідею «глобального управління». Світ повинен запобігти подібному розвитку подій. Про це заявила Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, виступаючи в Раді Безпеки ООН. В цілому цю позицію підтримали всі члени Радбезу, хоча повністю уникнути розбіжностей не вдалося, повідомляє UN.

Федеріка Могеріні закликала захистити існуючу систему міжнародної безпеки, засновану на лідируючій ролі ООН і принципах прав людини, і «не допускати, щоб багатосторонній підхід ставили під сумнів».

За словами глави зовнішньополітичного відомства Євросоюзу, нова гонка озброєнь зробить планету більш небезпечним місцем для всіх її жителів. Сьогоднішнє засідання Радбезу, яке проходило під головуванням Франції, була присвячена питанням взаємодії ООН з регіональними та субрегіональних організацій, зокрема з Євросоюзом.

У своєму виступі Федеріка Могеріні торкнулася і ситуації в Україні.

«Незаконна анексія Кримського півострова Росією і дії цієї країни на сході України порушують основоположні принципи міжнародної системи [безпеки], - зазначила вона. - Ситуація з Кримом привела до мілітаризації Азовського моря».

За її словами, «порушення міжнародного права зазвичай тягне за собою зростання напруженості і поширення конфліктів».

Представник Місії США при ООН Джонатан Коен заявив, що «агресія Росії [в Україні] продовжує загрожувати стабільності в регіоні».

За його словами, США збережуть пов'язані з українськими подіями санкції, поки «Росія не почне виконувати Мінські угоди»; а «пов'язані з подіями навколо Криму санкції - поки Росія не поверне Крим Україні».

Світ, 13.03.2019 08:15