Фото: "Енергоатом"

Фейки про підготовку росіян до підриву ЗАЕС: влада відреагувала

В Україні спростували повідомлення про те, що Росія начебто готується до підриву Запорізької атомної електростанції. Інформацію у середу, 16 серпня, активно поширювали в Telegram-каналах. 

Спростування опублікували у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

"Наразі інформація, яка поширюється у ЗМІ стосовно якогось спланованого теракту російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції, не підтверджується. Вона не відповідає дійсності", — йдеться у повідомленні.

Водночас у Центрі стратегічних комунікацій навели аргументи, чому подібним фейкам довіряти не варто:

  • Загроза провокацій на ЗАЕС існує від початку її захоплення росіянами — про це неодноразово попереджали у Головному управлінні розвідки та керівництво України.
  • Джерелом інформації, яка розійшлась по медіа, є один з популярних буцімто опозиційних Telegram-каналів у Росії, який спеціалізується на публікації інсайдів та конспірологічних теорій.
  • Такі канали не можуть бути надійним джерелом інформації, більше того вони можуть адмініструватися спецслужбами РФ.

Раніше у Генштабі запевнили, що випадок підриву ЗАЕС українській військові мають необхідні засоби захисту і зможуть продовжувати виконувати завдання. Військові наголошують, що у Силах оборони є резерви особового складу, які оснащені відповідними сучасними приладами. Тож вони зможуть виконувати завдання радіаційної розвідки, а також інші заходи, повʼязані із усуненням хімічних радіаційних чинників у тих підрозділах, які потраплять у зону зараження. 

Нагадаємо, 15 серпня стало відомо, що російські окупанти планують провокацію на Курській атомній електростанції. Рашисти розробили план евакуації місцевого населення. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2023 14:12