Фінляндія та Швеція завершили переговори про вступ у НАТО: коли буде підписано фінальний документ

04 ЛИПНЯ 2022 21:24

Фінляндія та Швеція завершили переговори про вступ у НАТО. Завтра, 5 липня, члени Альянсу мають підписати протоколи про приєднання країн.

Про це пише TrueUA із посиланням на прес-службу НАТО.

Потім протоколи про приєднання будуть надіслані до всіх країн НАТО для ратифікації відповідно до їхніх національних процедур.

Зазначається, що обидві країни офіційно підтвердили свою готовність і здатність виконувати політичні, правові та військові зобов’язання та зобов’язання членства в НАТО.

Переговори велися між представниками НАТО і представниками Фінляндії та Швеції. Фінську делегацію очолили міністр закордонних справ Пекка Гаавісто та міністр оборони Антті Кайкконен, шведську – міністр закордонних справ Анн Лінде та державний секретар з питань оборони Ян-Олоф Лінд. Зустрічі для кожної країни проходили під головуванням помічника генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Беттіни Каденбах.

Нагадаємо, 18 травня Фінляндія та Швеція подали заявки на членство в НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг назвав це рішення "історичним кроком", адже Швеція принципово не вступала у військові союзи понад 200 років, а Фінляндія зберігала нейтралітет із Другої світової війни.

Однак перешкодою для вступу шведів та фінів до НАТО стала Туреччина, яка заблокувала початок переговорів. Вона поставила під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

28 червня стало відомо, що Туреччина погодилася на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО.

Світ, 04.07.2022 21:24