Фото: Рівненська ОВА

Фонд державного майна може очолити Віталій Коваль: що про нього відомо

Верховна Рада вже у четвер, 9 листопада, може призначити очільника Фонду державного майна України. Ним може стати чинний голова Рівненщини Віталій Коваль. Посаду ОДА (під час воєнного стану — ОВА) Коваль обіймає вже четвертий рік, а до цього отримав чималий досвід роботи у підприємницькій діяльності.

Біографія Віталія Коваля

Народився 28 липня 1981 року в місті Березне Рівненської області. У 2003 році Віталій Коваль закінчив Тернопільську академію народного господарства за спеціальністю "Банківська справа", у 2017 році — Львівську бізнес-школу Українського католицького університету.

Віталій Коваль одружений із Ксенією Коваль (в дівоцтві Баранюк) — дизайнеркою інтер'єрів, власницею товарного знаку Koval Studio Desigh. Мають двох доньок — Злату та Богдану. 

Віталій Коваль

Фото: Telegram Віталія Коваля

Кар’єра

З 2004 по 2006 рік Віталій Коваль працював на різних посадах у Першій Київській філії відкритого акціонерного товариства "Укргазбанк".

З 3 березня 2006 року по 5 липня 2019 — фізична особа-підприємець (Основна діяльність: оптова торгівля фруктами та овочами. Додаткова: оптова та роздрібна торгівля меблями).

З 2008 по 2009 рік — директор ТОВ "Пробанк Консалт", місто Вишневе (Київська область).

З 2012 по 2017 рік — гендиректор ТзОВ "Інвесттрейдсервіс", київської компанії, яка спеціалізується на оптовій торгівлі зерном, тютюном, насінням та кормами для тварин.

З 2014 року і до призначення на посаду голови Рівненської ОДА Віталій Коваль — гендиректор двох фірм — ТзОВ "Санако", що спеціалізується на аграрному секторі, продажі нафтопродуктів та техніки, та "ВВВ Монтаж", компанії з будівництва доріг.

Із 2018 року Коваль — заступник голови ради Всеукраїнської дорожньої асоціації.

З вересня 2019-го — голова Рівненської облдержадміністрації. У 2020 році Коваль був кандидатом у мери Рівного від партії Слуги народу.

Віталій Коваль

Фото: Facebook-сторінка Віталія Коваля

Статки Віталія Коваля 

За даними видання "Четверта влада", Віталій Коваль у травні 2008-го взяв у іпотеку квартиру у Києві, загальною площею 66 кв.м. У своїй декларації він вказував, що придбав її за 215 тисяч 747 гривні. Іншої нерухомості чи автомобілів у подружжя офіційно не має.

Водночас, як наголошує видання, у своїх деклараціях Віталій Коваль вказував чималі податкові зобов'язання та несплачені виконавчі збори.

Так, за 2018-й рік він інформував про 551 тисячу 794 гривень виконавчих зобов'язань перед Головним територіальним управлінням юстиції в Рівненській області. Ще 182 тисячі 640 гривень він заборгував Голосіївському районному відділу державної виконавчої служби у Києві.

Також ще понад 54 тисячі гривень Коваль мав віддати на користь Березнівського відділу виконавчої служби. Водночас за посадовцем було закріплено 15 тисяч 812 гривень податкових зобов'язань. Понад 510 тисяч гривень боргував "Укргазбанку".

Крім того, журналісти наголошували, що, будучи фізичною особою підприємцем у 2010 році, маючи кредити та позики, Віталій Коваль просив Рівненський господарський суд визнати його банкрутом і постановити неспроможність погасити заборгованості. У 2011 році суддя відхилив його клопотання, зобов'язав сплатити заборгованості й арештував нерухоме майно. 

Окрім придбаної у кредит квартири у Києві, у Віталія Коваля вже нічого не було. Під санкції потрапила і його дружина Ксенія. Відділ державної виконавчої служби Голосіївського райуправління юстиції у місті Києві видав постанову про арешт всього нерухомого майна жінки.

Віталій Коваль

Фото: Telegram-канал Віталія Коваля

Громадська діяльність

Віталій Коваль — кандидат у майстри спорту з греко-римської боротьби. Очолює громадську спілку "Рівненська обласна федерація греко-римської боротьби", є головою виконавчого комітету Асоціації спортивної боротьби України та першим віце-президентом Всеукраїнської федерації греко-римської боротьби.

Віталій та Олег Ковалі — сини заслуженого тренера України Станіслава Коваля. Віталій — член Олімпійського комітету України, голова Федерації греко-римської боротьби Рівненської області, а також перший віце-президент Всеукраїнської федерації греко-римської боротьби.

Нагадаємо, раніше Фонд державного майна України очолював Рустем Умєров. Проте 5 вересня парламент звільнив його посади. Натомість Умєров обійняв посаду міністра оборони України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.11.2023 11:00