Французи озброїлися модернізованим винищувачем Rafale

12 ГРУДНЯ 2019 14:35

 

ВПС Франції прийняли на озброєння модернізовану версію винищувача Rafale, що отримала позначення F3-R.

Як повідомляє Flightglobal, розробка та випробування модернізованого бойового літака велася компаніями Dassault, MBDA, Safran і Thales з 2013 року.

Винищувач Rafale був розроблений у Франції в 1980-х роках і поступив на озброєння в 2001 році. Літак має в довжину 15,3 метра і розмах крила 10,8 метра. Максимальна злітна маса винищувача становить 24,5 тонни.

Rafale здатний розвивати швидкість до 1,8 числа Маха, а його бойовий радіус становить до 1,9 тисячі кілометрів. Винищувач озброєний авіаційної гарматою калібру 30 міліметрів і, в залежності від версії, оснащений 13-14 точками підвіски для ракет і бомб загальною масою до 9,5 тонни. Винищувачі Rafale випускаються в трьох версіях: одно- і двомісних для ВПС і палубної для ВМС Франції.

Версія F3-R винищувачі Rafale отримала вдосконалену радіолокаційну станцію з активною фазованою антенною решіткою, систему автоматичного ухилення від зіткнення із землею і розширену номенклатуру озброєнь. У список озброєнь літака, зокрема, включили нову ракета AASM класу «повітря-поверхня».

У 2020 році на F3-R в номенклатуру озброєнь також включать ракету Meteor класу «повітря-повітря» великої дальності та підвісну систему наведення Talios.

В даний час європейський авіаційний концерн Airbus займається розробкою винищувача нового покоління проекту FCAS, який в перспективі може замінити бойові літаки Rafale Typhoon.

Серійне виробництво нових винищувачів планується розгорнути до 2040 року.

Технології, 12.12.2019 14:35