Скріншот

Гарантії безпеки для України: Зеленський пояснив, чому вони важливі і як працюватимуть

Гарантії безпеки для України, які партнери ухвалять на саміті НАТО у Вільнюсі, можуть стати першими юридичними зобов'язаннями від партнерів.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

"Я б дуже хотів, що у нас сьогодні був успіх на саміті для всіх нас — для України, для наших воїнів, для наших громадян, для наших дітей. Зокрема, гарантії безпеки, так важливі для людей. Гарантії безпеки на шляху в НАТО, а не замість", — наголосив Зеленський.

Український гарант зауважив, що сьогодні країни "Великої сімки" можуть погодити гарантії безпеки для України. Якщо це станеться, то це буде для нашої держави "конкретним успіхом".

"Сьогодні ці гарантії безпеки може підтвердити "Велика сімка". І я думаю, якщо це станеться, ми будемо над цим працювати, це буде дійсно таким важливим для нас, конкретним успіхом", — сказав гарант.

Зеленський наголосив, що наразі Україна не має жодних юридичних гарантій безпеки від партнерів. Натомість наша держава має фактичні гарантії безпеки — це фінансові, санкційні та оборонні.

"Хочу сказати, що це не додаткові гарантії. У нас немає юридичних гарантій безпеки від наших партнерів. Ми маємо фактичні гарантії — це фінансові зобов'язання, санкційні, оборонні. Це дійсно допомога, це дуже важливо. Тому гарантії на саміті НАТО можуть стати першим документом, який символізує, що у нас є така парасолька, а потім вже Україна буде мати документи гарантії безпеки від кожної із держав-членів НАТО", — резюмував президент.

Нагадаємо, 12 липня президент Володимир Зеленський прибув на саміт НАТО. Він заявив, що приїхав на захід заради трьох речей: гарантій безпеки, запрошення до Альянсу та зброї.

На полях саміту український гарант вже провів низку зустрічей із політичними партнерами України. Зокрема, зустрівся із канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, премʼєром Великої Британії Ріші Сунаком та прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

На думку очільника держави, загалом результати саміту НАТО у Вільнюсі гарні, проте вони були б ідеальні, якби Україна отримала запрошення щодо вступу у Північноатлантичний Альянс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.07.2023 13:54