Фото: Facebook NATO

У Вільнюсі стартує саміт НАТО. Що він може змінити для України?

У вівторок, 11 липня, у Вільнюсі розпочинається саміт Північноатлантичного Альянсу. Однією з головних тем стане запрошення до членства в НАТО та гарантії безпеки для України.

Окрім лідерів 31 країни НАТО, у Вільнюському саміті також візьмуть участь представники Австралії, Нової Зеландії, Японії та Південної Кореї та Євросоюзу. Президент України Володимир Зеленський був запрошений на саміт, але до останнього його участь була під питанням. У прес-службі глави держави заявили, що візит до Вільнюса залежатиме від ситуації на фронті. Проте пізніше генсек Альянсу Єнс Столтенберг анонсував участь Зеленського у першому засіданні Ради Україна — НАТО 12 липня, але не уточнив формат його виступу. Сам Зеленський у вечірньому відеозверненні 10 липня також фактично підтвердив свій візит.

Головні теми саміту Північноатлантичного альянсу

Оборона НАТО

Очікується, що лідери порушать питання щодо втілення нових регіональних планів оборони, нової моделі сил та збільшення кількості підрозділів швидкого реагування до 300 тисяч військовослужбовців.

Інвестиції в оборону блоку

У Вільнюсі мають узгодити нове зобов'язання щодо інвестицій в оборону. Країни НАТО будуть витрачати щонайменше 2% національного ВВП щорічно на посилення власних оборонних спроможностей.

Міжнародні зв'язки

Північноатлантичний альянс розширюється та посилює співпрацю з партнерами в Європі, Індо-Тихоокеанському регіоні, а також з міжнародними організаціями. На саміті обговорять вступ Швеції до НАТО, адже це питання все ще відкрите — рішення не ратифікували лише Туреччина та Угорщина. Хоча напередодні Туреччина погодилася на вступ Швеції до НАТО. Реджеп Ердоган пообіцяв, що Туреччина якнайшвидше розгляне ратифікацію вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Програма засідань саміту НАТО

11 червня

  • 09:05 — відкриття Громадського форуму НАТО, розмова з генсеком Єнсом Столтенбергом.
  • 11:00  виступ генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга перед ЗМІ.
  • 11:30  13:00  прибуття учасників саміту, їх короткі виступи.
  • 13:00  13:50  офіційне відкриття саміту. Генеральний секретар НАТО та президент Литви Гітанас Науседа особисто привітають кожного з глав держав та урядів.
  • 14:00 — 17:00  зустріч на рівні глав держав і урядів, включно зі Швецією.
  • 15:30  прибуття голів делегацій із країн-партнерів, їх короткі заяви.
  • 17:00  прес-конференція генсека НАТО.
  • 17:30  неформальна зустріч на рівні міністрів закордонних справ.
  • 18:00  засідання на рівні міністрів оборони під головуванням помічника Генерального секретаря з питань оборонної політики та планування.
  • 19:00  світська вечеря на рівні глав держав і урядів, організована президентом Литовської Республіки у президентському палаці.
  • 20:00  світська вечеря на рівні міністрів закордонних справ та міністрів оборони у палаці великих князів Литовських.

12 липня

  • 07:30  жіночий сніданок. За участю жінок-міністрів закордонних справ і оборони Альянсу та інших запрошених гостей. Публічне вступне слово спецпредставника НАТО з питань жінок, миру та безпеки.
  • 07:45  прибуття національних лідерів, їх короткі заяви.
  • 09:00  зустріч на рівні глав держав і урядів за участю Швеції, Індо-тихоокеанських партнерів та ЄС.
  • 13:00  засідання Ради Україна  НАТО на рівні глав держав та урядів.
  • 15:30  прес-конференція генерального секретаря НАТО.

Які важливі рішення НАТО готує для України

Лідери країн-членів Альянсу в першу чергу мають ухвалити багаторічну програму підтримки для досягнення повної сумісності Збройних сил України та НАТО. Крім того, такий пакет допомоги може сприяти широкому реформуванню усього сектору безпеки та оборони України, його переходу від пострадянських доктрин та військового обладнання до сучасного обладнання та концепцій Північноатлантичного Альянсу.

Наступним кроком стане виведення на якісно новий рівень політичних відносин між НАТО та Україною, що досягатиметься шляхом створення двосторонньої Ради. Планується, що Рада зустрічатиметься в форматі 31 (невдовзі — 32) + 1 (тобто союзники по НАТО плюс Україна) за круглим столом, де кожна із країн-учасниць має рівне право порушувати безпекові питання та пропонувати рішення, які після ухвалення перетворюються на зобов'язальні для всіх сторін-учасниць.

І третє важливе рішення — членство України в НАТО. Очікується, що лідери озвучать перспективи членства України в Альянсі в підсумковому документі саміту. Варто зауважити, що на саміті у Вільнюсі наша країна прагне отримати політичне рішення щодо членства з "дорожною картою" вступу, а також гарантії безпеки на той період, поки Україна не є частиною Альянсу.

Президент Володимир Зеленський зазначав, що очікує від НАТО єдності в питанні підтримки членства України, узгодження оборонних пакетів підтримки, однак "не тільки обіцянок, але й зрозумілі терміни виконання". Також метою України на саміті є отримання гарантій безпеки, які необхідні країні, поки вона не стала повноправним членом Альянсу.

Варто зауважити, що Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час відкриття Громадського форуму НАТО 11 липня висловив впевненість, що Альянс ухвалить серйозні рішення щодо України.

"Ми зараз фіналізуємо комюніке, різні елементи будуть у ньому, потім ви можете прочитати, що там, будьте певні, там буде сильне повідомлення України", — заявив Столтенберг.

За його словами, Україна стала набагато ближчою до НАТО і "настав час відобразити це в усіх рішеннях Альянсу".

Нагадаємо, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрінеться з українським лідером Володимиром Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі у середу, 12 липня. Також CША на саміті НАТО у Вільнюсі "пошлють позитивний сигнал" щодо членства України в Альянсі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2023 09:59