Фото ілюстративне зі соцмереж

Гаряча точка — Часів Яр: скільки людей залишилися в місті, відмовившись від евакуації

Станом на початок квітня, в Часовому Яру на Донеччині, який обстрілюють і на який хочуть наступати окупанти, залишається 875 мешканців. Переважно це люди похилого віку, які не наважуються на евакуацію.

Про це повідомило "Радіо Свобода" з посиланням на начальника міської військової адміністрації Часового Яру Сергія Чауса.

"Зараз 875 людей залишаються у громаді. Ми трохи зменшили кількість, люди трохи посунулися. Але сказати, що це великий потік, не можу. Вони все одно залишаються у своїх квартирах і будинках. Як ви бачите, кількість не мала. Намагаємося донести. Вчора влаштовували онлайн-міст, телеміст, з одним із прихистків для внутрішньо переміщених осіб, який розташований у центрі України, показували наших мешканців, які вже виїхали, які послуги вони отримують", — зазначив він.

За його словами, місцева влада намагається людям довести, що евакуація рятує життя. Однак, попри обстріли, відсутність електроенергії, води та газу, чимало мешканців не готові виїжджати.

"Більшість — це люди пенсійного віку, кому далеко за 60. Казати, що вони не знають, куди їхати, — не зовсім правильно. Вони не розуміють, як вони себе будуть бачити у суспільстві далі. Тут вони перебувають удома. Так, постійна небезпека. Так, постійно стріляють. Так, відсутність електроенергії, води, газу. Але вони вдома. Це їхній основний наратив. Вони кажуть, що вони вдома, і їм нікуди їхати. Постійні обстріли, що не вщухають, тиші у місті в останні місяці просто не існує", — розповів посадовець.

За його словами, російська артилерія, авіація атакують щоденно, хоча і є хвилини затишшя. Для тих, хто залишається у місті, привозять воду та продуктові набори.

"Є якісь хвилини затишшя, але номінально. Щодня артилерія, авіація, міномети. З кожним днем все складніше та складніше. Щодо гуманітарної ситуації — працюємо далі. Гуманітарну допомогу мешканці отримують — розвезення води, мінімальний набір того, що можна зробити під час бойових дій, ми виконуємо, попри ризики та складну ситуацію", — підсумував Сергій Чаус.

Нагадаємо, що, за оцінкою аналітиків американського Інституту вивчення війни, російські війська навряд чи зможуть загрожувати Часовому Яру Донецької області оточенням чи окупацією найближчими місяцями. Однак вони намагаються просуватися в цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.04.2024 12:55