Генеральна Асамблея обговорила питання про становище на тимчасово окупованих територіях України

21 ЛЮТОГО 2020 19:36

«Положення на тимчасово окупованих територіях України» - так називається засідання Генеральної Асамблеї ООН.

Виступивши першим, міністр закордонних справ України послався на вимоги Генасамблеї до Росії припинити окупацію і заявив про намір відновити територіальну цілісність країни мирним шляхом.

Постійний представник Росії, в свою чергу, заявив, що на Україні «немає окупованих територій» і звинуватив Київ у небажанні виконувати Мінські угоди і вести національний діалог.

Глава українського МЗС нагадав про те, що Генеральна Асамблея, починаючи з 2014 року, прийняла сім резолюцій, в яких підтверджується суверенітет і територіальна цілісність України, міститься засудження російської анексії Автономної Республіки Крим і Севастополя, а також заклик до Росії припинити тимчасову окупацію українських територій.

Україна має намір відновлювати свою територіальну цілісність виключно мирним шляхом, повідомляє UN.

Вадим Пристайко звинуватив міжнародне співтовариство, включаючи ООН в тому, що воно «дозволило одному зі своїх членів захопити території інших членів і повністю ігнорувати основи міжнародного права та системи безпеки, створені 75 років тому».

Міністр підсумував наслідки конфлікту: більше 14000 чоловік убито і понад 27000 поранено; майже 2 мільйони жителів Криму і Донбасу були змушені покинути свої будинки; 3,4 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги; більше двох мільйонів чоловік схильні до небезпеки підірватися на мінах. За словами Пристайко, на Донбасі зруйнована економіка і зростає загроза довкіллю.

Він заявив, що окуповані райони стали «територіями страху»: «окупаційна влада - будь то в Криму або в районах Донбасу - вдаються до репресій і систематично здійснюють масштабні порушення прав людини і основних свобод».

У числі позитивних кроків глава МЗС України назвав «демократичні, конкурентні і відкриті» президентські вибори, прихильність України дотримання режиму припинення вогню, продовження дії закону про самоврядування і гуманітарні ініціативи, спрямовані на те, щоб жителі Донбасу мали можливість отримувати соціальні виплати і скористатися державними послугами.

Пристайко повідомив, що Україна має намір провести місцеві вибори на всій території України, в тому числі на сході країни. «Однак при відсутності безпеки і політичних передумов жителі Донбасу, включаючи тих, хто був змушений залишити свої помешкання, не зможуть зробити свій демократичний вибір».

Міністр підкреслив, що навряд чи можна сподіватися на встановлення миру, поки 400-кілометрова ділянка українсько-російського державного кордону залишається «відкритими воротами» для поставок російських озброєнь і військовослужбовців.

Цю проблему, вважає Вадим Пристайко, можна було б вирішити, якби ООН санкціонувала «міжнародну присутність уздовж кордону».

Він підкреслив, що «відновлення територіальної цілісності України мирним шляхом є абсолютним пріоритетом для президента Зеленського, що відображає мирні устремління українського народу».

Міністр закордонних справ заявив, що «Україна прагне оживити міжнародні механізми, включаючи« нормандську четвірку »і Тристоронню контактну групу з метою пошуку всебічного і довгострокового вирішення - разом з Росією і партнерами - посередниками.

ЄС і Туреччина виступили на підтримку територіальної цілісності України.

«Це питання є не тільки серйозної двосторонньої або європейською проблемою, вона носить глобальний характер. Своїми агресивними діями проти України Росія порушила кілька міжнародних угод та інші документи - зокрема, Статут ООН і Гельсінкський Заключний Акт, а також Паризьку Хартію (1990 року), Установча угода Співдружності Незалежних Держав (1991 року), Будапештський меморандум (1994 роки), двосторонній договір про дружбу, співробітництво і партнерство (1997) та Азовський договір (2003 року). Це лише деякі з них», - сказав представник ЄС Сільвіо Гонзато.

За його словами, Євросоюз буде й надалі сприяти «зміцненню можливостей України протистояти гібридним загрозам». Сільвіо Гонзато підтвердив рішучу підтримку зусиль України по проведенню реформ, особливо в тому, що стосується виконання зобов'язань, пов'язаних з Угодою про асоціацію [з Євросоюзом].

Він нагадав, що з 2014 року Європейський союз виділив Україні спільно з фінансовими установами гранти і кредити на загальну суму в 15 мільярдів євро. Представник ЄС повідомив, що 7 липня у Вільнюсі пройде Конференція по реформам України.

Засудивши порушення міжнародного права з боку Росії, представник ЄС висловився за пошук справедливих рішень по Україні на основі міжнародно-правових документів, у тому числі в Європейському суді з прав людини, в арбітражних та міжнародних судах тощо.

«Як переконані прихильники ефективної багатосторонності, ми працюємо у всіх міжнародних організаціях - ОБСЄ, Раді Європи, над тим, щоб забезпечити повагу до суверенітету України.

Світ, 21.02.2020 19:36