Фото: Офіс генерального прокурора

Генпрокурор повідомив, скількох українських політв'язнів Росія утримує у Криму

Російські загарбники у тимчасово окупованому Криму утримують понад 180 українських політв'язнів. З березня минулого року ворог притягнув до адміністративної відповідальності за "дискредитацію армії РФ" щонайменше 370 осіб.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін, передає "Інтерфакс-Україна".

"Увесь час окупації політика Росії була спрямована на дискредитацію України через переслідування проукраїнськи налаштованих громадян. Окупаційні правоохоронна та судова системи працюють як репресивний механізм для переслідування і залякування цивільного населення в Криму", — сказав генеральний прокурор.

За словами Костіна, протягом усіх дев'яти років окупації росіяни в Криму проводять незаконні обшуки, затримання, які супроводжуються тортурами, а більшість випадків закінчуються тюремним ув’язненням.

"Понад 180 українських політв'язнів у Криму стали жертвами окупантів", — зазначив Костін.

Також генпрокурор нагадав про політичні переслідування кримчан, які не згодні із війною РФ проти України.

"Із березня 2022 року за публікацію або демонстрацію закликів зупинити війну окупаційна влада притягнула до адміністративної відповідальності за так звану дискредитацію армії РФ щонайменше 370 осіб", — наголосив він.

Нагадаємо, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що російські загарбники в тимчасово окупованому Криму проводять репресії за релігійною ознакою. Так, днями вони влаштували обшуки у представників релігійної організації "Свідки Єгови". За його словами, станом на сьогодні Росія порушила стосовно кримчан понад 100 кримінальних справ за релігійною ознакою, з них 17 — проти представників "Свідки Єгови".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 01:12