Генсек ООН: миротворці несуть службу в більш небезпечних умовах, ніж раніше

29 БЕРЕЗНЯ 2018 16:56

Миротворці ООН сьогодні знаходяться в уразливому становищі - вони наражаються на небезпеку з боку озброєних груп, злочинців і терористів, які володіють сучасною зброєю, передає TrueUA з посиланням на UN  

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виступаючи в Раді Безпеки на засіданні, присвяченому питанням реформування миротворчої діяльності Організації.  

Він нагадав, що в минулому році загинули 59 миротворців ООН - це на 25 більше, ніж роком раніше.  

На думку глави ООН, «блакитним каскам» сьогодні доводиться нести службу в набагато більш небезпечних і складних умовах, до яких вони «часто не готові».   

«Існують проблеми, пов'язані із здійсненням керівництва і контролю, з культурними відмінностями, з екіпіровкою та підготовкою, - зазначив Генсек. - Все це ставить наших миротворців в уразливе становище».  

Так, в місіях ООН не функціонують 15 передбачених за планом польових госпіталів. Багато з них знаходяться в найнебезпечніших місцях, наприклад, в Малі.  

В рамках реформи миротворчої діяльності Генеральний секретар запропонував ставити перед місіями більш конкретні завдання, зміцнювати військовий потенціал миротворців і заходи щодо їх захисту, а також посилити підтримку з боку міжнародної спільноти.  

«Я прошу вас припинити видавати місіям мандати, схожі на різдвяні ялинки, - підкреслив він. - Різдво вже настало, а Місія ООН в Південному Судані не може виконати мандат, в якому зазначено 209 цілей».   

За його словами, намагаючись «осягнути неосяжне», міжнародне співтовариство домагається протилежного ефекту.

 

Світ, 29.03.2018 16:56