Генсек ООН: ядерну угоду з Іраном не можна розривати, поки немає «кращої» альтернативи

04 ТРАВНЯ 2018 11:50

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутеррeш вважає Спільний план дій щодо іранської ядерної програми, відомий також як «іранська ядерна угода», «великою дипломатичною перемогою» і досягненням, яке «необхідно зберегти». Про це він заявив в інтерв'ю радіокомпанії Бі-Бі-Сі під час свого візиту в Лондон, передає TrueUA з посиланням на UN.  

«У той же час я вважаю, що є окремі питання, які можна обговорити в ході конструктивного діалогу, оскільки я бачу, яка небезпечна ситуація склалася в регіоні, і розумію заклопотаність, яка може виникати у деяких країн з приводу зростання впливу інших країн регіону» , - додав Генсек.  

Нагадаємо, Спільний план щодо іранської ядерної програми було прийнято влітку 2015 року в результаті тривалих переговорів за участю шести посередників - п'яти постійних членів Ради безпеки і Німеччини.   

Він дозволив зняти санкції з Ірану, який в обмін на це зобов'язався скоротити число своїх центрифуг, необхідних для збагачення урану. Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії відповідно до резолюції Ради Безпеки стежать за тим, як Тегеран виконує умови цієї угоди.  

Тим часом, новий президент США Дональд Трамп не раз критикував умови «іранської угоди», в тому числі з трибуни Генасамблеї ООН у вересні минулого року.   

Виступаючи 26 квітня на засіданні Ради Безпеки, постійний представник Ізраїлю в ООН Денні Данон зазначив, що США, за його оцінками, в найближчі тижні вийдуть з іранської угоди. Він закликав і інших учасників цього Плану відмовитися від нього.  

У вівторок в інтерв'ю Бі-Бі-Сі Генеральний секретар ООН знову назвав угоду з Іраном «вкрай важливим досягненням.   

«Якщо його [ця угода] замінять новим кращим договором, це нормально, - зазначив він, відповідаючи на питання журналіста. - Але ми не повинні розривати його до тих пір, поки у нас не з'явиться кращої альтернативи». 

 

Світ, 04.05.2018 11:50