Фото: Генштаб ЗСУ

Генштаб оприлюднив втрати росіян на Харківському напрямку

Впродовж поточного тижня втрати російських окупантів на Харківському напрямку склали 1572 особового складу. Загарбники також втрачають велику кількість військової техніки.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

За даними військових, станом на 19:30 динаміка бойових зіткнень зберігається. З початку доби на лінії фронту відбулося 105 боїв. Агресор продовжує обстрілювати  з артилерії прикордоння Чернігівської та Сумської областей. До населених пунктів, що зазнали артобстрілів з початку доби, додалися Лугівка, Дружба, Білопілля. Сили оборони гнучко реагують на дії окупантів та вживають всіх необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу російських військ.

На Харківському напрямку окупанти атакують підрозділи Сил оборони за підтримки авіації, завдають ударів керованими авіабомбами. З початку доби на даному напрямку відбулося 11 боєзіткнень, з яких чотири ще тривають.  

Загалом впродовж поточного тижня втрати російських окупантів на Харківському напрямку склали 1572 особового складу та 263 одиниці озброєння та військової техніки. Зокрема, знищено вісім танків, 13 бойових броньованих машин, 12 артилерійських систем, одну систему ППО, 75 БпЛА, 66 автомобілів та 12 одиниць спеціальної техніки противника. Окрім цього пошкоджено дев’ять танків, 11 бойових броньованих машин, 21 артилерійська система, 32 автомобілі та три одиниці спеціальної техніки ворога.

На Куп’янському напрямку станом на зараз Сили оборони уже відбили 10 ворожих атак поблизу Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки. Ще дві — тривають. 

Гаряче сьогодні на Сіверському напрямку. З початку доби в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Роздолівки та Івано-Дар’ївки відбито 22 ворожих атаки. Ще одне бойове зіткнення триває. Українські воїни тримають оборону та перешкоджають реалізації ворогом загарбницьких намірів. 

Окупанти продовжують тиснути на Покровському напрямку. 25 разів від початку доби ворог намагався прорвати тут нашу оборону. Сім зіткнень від загальної кількості боїв на цьому напрямку ще тривають. 

На Краматорському та Придніпровському напрямках надвечір інтенсивність ворожих атак дещо знизилась. На кожному з напрямків ще триває по одному боєзіткненню. На інших напрямках без суттєвих змін. 

Генштаб наголосив, що українські захисники продовжують мужньо стримувати ворога та завдавати йому максимальних втрат у живій силі та техніці.

Нагадаємо, командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі та голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявили під час прес-конференції, що російські війська не мають належної кількості сил для стратегічного прориву на півночі Харківської області. Але окупанти можуть досягати тактичних успіхів.

Водночас аналітики бачать серйозні передумови підготовки російських окупантів до масштабного наступу на фронті в Україні. Є версія, що штурми на півночі Харківщини — це лише маневр, який відволікає українські сили.

Раніше Володимир Зеленський відреагував на обстріли Харківщини, внаслідок яких загинули люди. Він закликав союзників надати Силам оборони дві системи Patriot для захисту Харкова та області.

Також під час вечірнього відеозвернення 19 травня президент Володимир Зеленський наголосив, що російські окупанти не зуміли досягти своєї мети на Харківському напрямку. Загарбникам не вдалось розтягнути українські війська та завдати рішучого удару.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.05.2024 21:38