Колаж TrueUA

Гепатит А шириться Україною: у чому небезпека цього вірусу та як уберегтися від зараження

В Україні зафіксовано спалах гепатиту А. Спершу вірус набрав обертів у Вінниці й стрімко почав поширюватися по громадах області, а також на інші регіони. На сьогодні у Вінницькій області 144 пацієнти перебувають у лікарнях із цією недугою, з них 25 — діти. Міністерство охорони здоров'я ситуацію в області визначило як надзвичайну. Також хворих на гепатит А виявили на Франківщині, а столицю України оголосили зоною із високим ризиком зараження. Причини епідемії поки не встановлено. Є припущення, що вірус потрапив у воду, тому фахівці перевіряють колодязі та водогін. 

Що відомо про гепатит А

Гепатит A, або як його ще називають — хвороба Боткіна, це гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки й рідко закінчується смертю. Інфекція потрапляє в організм через їжу або воду, забруднену інфікованими випорожненнями, а також під час користування предметами побуту, забрудненими вірусом. За даними Всесвітньої організації здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується довічний імунітет до хвороби.

гапатит А

Фото: соцмережі

Симптоми гепатиту А та інкубаційний період

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: 

  • слабкість та втомлюваність; 
  • підвищення температури тіла; 
  • втрата апетиту; 
  • діарея; 
  • блювота; 
  • неприємні відчуття в животі; 
  • важкість у правому підребер’ї; 
  • потемніння сечі; 
  • жовтяниця. 

Як пояснює лікар-інфекціоніст Євген Дубровський, при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, в інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі.

"Не завжди гепатит А протікає з жовтяницею. Бувають безжовтяничні, субклінічні форми. Щоб не зробити собі гірше, при появі певних симптомів (різка слабкість, нудота, невеличка температура, болі в м’язах) НЕ ТРЕБА напічкувати себе різними ліками, ще більше сприяючи навантаженню на печінку", — розповідає лікар.

У дорослих симптоми проявляються у складнішій формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання.

"Гепатит А, стара назва хвороба Боткіна — це вірусне захворювання, яке зазвичай не потребує специфічного лікування. Дієта, сорбенти, рясне пиття та ПОВНИЙ спокій хворій печінці. Мінімум ліків, мінімум навантаження на печінку. Лише важкі форми та певні категорії людей потребують госпіталізації та серйозного лікування", — додає лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

гепатит А

Фото: соцмережі

Хто у зоні ризику

За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з’являється у дітей раннього віку. Крім того, у групі ризику — пацієнти з хронічними захворюваннями, цукровим діабетом чи ВІЛ-інфекцією. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику — це неналежні санітарні умови, відсутність очищеної води, прийом рекреаційних препаратів, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

Як передається гепатит А:

  • фекально-оральний, коли інфекція потрапляє до організму через їжу, пиття або контакт із побутовими предметами;
  • статевий, коли хвороба передається під час статевого акту та інших варіантів сексуального спілкування, включно з оральним сексом;
  • парентеральний (найрідкісніший метод), коли захворювання передається з кров'ю під час переливання плазми або під час інших інвазивних медичних маніпуляцій.

Чи можна бути донором крові після того, як перехворів гепатитом А

Лікар-інфекціоніст Євген Дубровський пояснює, що перенесений гепатит А не є пожиттєвим протипоказанням до здачі крові. Те, що багато центрів крові не приймають таких донорів, неправильно та не відповідає інструкціям.

"Це ще тягнеться шлейф з радянських часів, коли людей, які перехворіли на гепатит А, відсторонювали від донорства назавжди. Знання патогенезу та імунної відповіді на цю інфекцію вже давно змінили цей погляд. В Наказі МОЗ "Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів" про гепатит А як протипоказання не йдеться", — каже інфекціоніст.

Він зазначає, що оскільки імунітет після перенесеної "жовтяниці" є пожиттєвим та люди хворіють лише один раз, здавати кров не заборонено. Лише є рекомендація утриматись від здачі крові півроку або рік після одужання. Це пов’язано з тим, що печінка потребує часу для відновлення після перенесеної хвороби.

Гепатит А

Фото: Ukraine open for business

Як уникнути зараження гепатитом А

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту — це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила: 

  • миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 
  • вживання лише кип’яченої води; 
  • миття овочів та фруктів. 

Чи потрібно вакцинуватися від гепатиту А

Щоб запобігти інфікуванню вірусним гепатитом А, можна зробити щеплення. Однак ця вакцина є рекомендованою, тому купувати її потрібно за власні гроші в аптеках, коштом підприємств або за гроші з місцевих бюджетів.

Вакцина рекомендована людям, які спілкувалися з хворими на вірусний гепатит А в осередках інфекції, персоналу водоочисних споруд, водогонів та каналізацій.

Екстрена вакцинація від гепатиту А рекомендована протягом двох тижнів від моменту контакту з хворою людиною. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом в шість місяців, одна із них — комбінована вакцина, яка захищає одночасно від штаму гепатиту A і В.

Ситуація із гепатитом А на Вінниччині та Івано-Франківщині

Спалах хвороби у Вінницькій області зафіксували 24 жовтня — тоді зареєстрували 74 випадки зараження. Госпіталізовано було 60 людей з підтвердженим діагнозом, серед них 14 дітей. Кількість хворих продовжувала зростати, тому школярів перевели на дистанційне навчання. З 31 жовтня у Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію через спалах інфекції.

У регіоні посилили протиепідемічні заходи, зокрема: 

  • тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках та заборонили ярмарки;
  • посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту;
  • проводять перевірки працівників. які залучені до виготовлення продуктів масового споживання, молочної продукції, обʼєктів централізованого водопостачання та підприємств, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом. 

Школярам на Вінниччині подовжили дистанційне навчання, а також тимчасово обмежили  позашкільне навчання й роботу спортивних та мистецьких гуртків

У Івано-Франківській області також зафіксували хворобу. Зокрема, станом на 1 листопада в обласній клінічній інфекційній лікарні перебували семеро людей з гепатитом A. Це — четверо дорослих і троє дітей.

Заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна у коментарі "Суспільному" повідомила, що область — на "підніжжі піку захворюваності вірусних гепатитів".

Водночас заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус розповіла, що від початку 2023 року в області 12 людей перехворіли на гепатит A. З них — одна дитина. За словами Тетяни Джус, це — спорадичні випадки. Їх зафіксували в Івано-Франківській, Богородчанській, Долинській та Надвірнянській громадах.

"Цифра 12 ні про що не свідчить. Але з точки зору епідеміології ми — на підніжжі піку захворюваності вірусних гепатитів. Особливо — гепатиту A, тому що він має циклічність у п'ять-сім років. У нас останні спалахи цієї хвороби реєструвалися у 2017-2018 роках. Якщо порівнювати з 2022 роком, то є ріст захворюваності", — каже Тетяна Джус.

З її слів, на Івано-Франківщині є умови до поширення цієї інфекції.

"Це тому, що загалом у нашій області інтенсивність епідеміологічного процесу в середньому є вищою, ніж по Україні", — пояснює Тетяна Джус.

Чи є ризик поширення епідемії на всю Україну

Лікар Дубровський вказує, що гепатит А має зазвичай локальні спалахи різного охоплення, які пов’язані, в першу чергу, з фекальним забрудненням та порушенням очищення джерел водопостачання або потраплянням стічних вод у водопровідну мережу.

"Передача вірусу в масових масштабах може відбуватися у першу чергу через забруднену воду, а вже в другу — через безпосередні побутові контакти", — каже він.

Від місцевої влади лунають попередження, що внаслідок міграції людей з Вінниччини до областей, що з нею межують, існує ризик поширення гепатиту. Про це, зокрема, кажуть і у столичній адміністрації.

"Ризик розповсюдженості цієї хвороби у Києві перш за все пов’язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями. А оскільки джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, Київ перебуває в зоні потенційної небезпеки", — наголошує директорка департаменту здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона додає, що спалах гепатиту А на Вінниччині є підставою для киян посилити контроль за власною інфекційною безпекою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.11.2023 14:00