Фото: соцмережі

Спалах гепатиту А: вірус зафіксували ще в одній області

Вірусний гепатит А було виявлено в Івано-Франківській області. Станом на середу, 1 листопада, в обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають семеро людей. 

Про це повідомила заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна, пише "Суспільне".

За її словами, серед хворих — четверо дорослих та троє дітей.

"Діти — віком шести-семи років. Є такі, що у 5-6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан — середньої важкості. Важких немає. Є хворі, яких госпіталізували 31 жовтня та 1 листопада", — заявила Дьоміна.

Своєю чергою заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус заявила, що на Івано-Франківщині є умови до поширення цієї інфекції.

"Це тому, що загалом у нашій області інтенсивність епідеміологічного процесу в середньому є вищою, ніж по Україні", — пояснює вона.

Що таке вірусний гепатит A

Гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Вірус гепатиту А передається від людини до людини побутовим шляхом. Найчастіше інфікування відбувається під час подорожей та відпочинку – коли виникають труднощі з дотриманням правил особистої гігієни, вживається вода з неперевірених джерел. Так само великим є ризик зараження при побутових контактах — у сім’ї та колективах.

Інкубаційний період хвороби триває від семи днів до 1,5 місяця. Як правило, вона починається із симптомів, подібних до ГРВІ: загальна слабкість, катаральні прояви, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5 — 39°С. Такі прояви зберігаються від однієї до трьох діб. Потім зникає апетит, можуть з’явитися дискомфортні відчуття в області печінки. Наступним етапом змінюється колір сечі на помітно темніший, а випорожнення навпаки — знебарвлюються. Також відмічається пожовтіння слизових оболонок та шкіри.

Нагадаємо, у Вінницькій області продовжує зростати кількість хворих на гепатит А. У регіоні вже зареєстровано 247 таких повідомлень. Черес спалах вірусу з 30 жовтня, школярі Вінницької громади у онлайн-форматі повернуться на навчання з осінніх канікул. Відповідне рішення ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Раніше повідомлялось, що через спалах гепатиту A у Вінницькій області Київ перебуває в зоні потенційної небезпеки. Ризик поширеності цієї хвороби в столиці насамперед пов'язаний із міграцією населення між областями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.11.2023 21:20