Глава ООН призвав владу М'янми зупинити військову операцію

29 ВЕРЕСНЯ 2017 10:53

Ситуація в М'янмі вимагає негайних дій. Необхідно захистити мирних громадян, полегшити їх страждання, усунути корінні причини того, що відбувається і знайти довготривале рішення. З такими словами на засіданні, присвяченому ситуації в М'янмі, до членів Ради Безпеки звернувся Генеральний секретар ООН Антониу Гутерриш. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.

За словами глави ООН, з 25 серпня, коли «Армія порятунку Рохинджа Аракана» вчинила напад на сили безпеки М'янми, ситуація погіршувалася з кожним днем і обернулася кризою біженців, що нестримно розростається, гуманітарною катастрофою, а також катастрофою в області прав людини.

«Я як і раніше закликаю владу М'янми прийняти три термінові міри: по-перше, зупинити військову операцію; по-друге, надати безперешкодний доступ для надання гуманітарної допомоги; по-третє, забезпечити належне добровільне повернення біженців - в умовах безпеки - в їх рідні місця, де вони змогли б продовжити своє життя», - заявив глава ООН.

Генеральний секретар повідомив, що, щонайменше, півмільйона мирних жителів покинуло свої доми і знайшло притулок у Бангладеш.

Він відмітив, що, хоча точне число біженців невідоме, за різними оцінками, 94 відсотки з них - представники народності Рохинджа.

За словами глави ООН, переселенці розповідають про серйозні порушення прав людини - невиборче застосування вогнепальної зброї, використання протипіхотних мін і сексуальне насильство. Поступають також повідомлення про підпали мусульманських сіл і мародерство. За даними влади М'янми, 176 з 471 мусульманського села на півночі штату Ракхайн повністю спустіли.

Генеральний секретар ООН попередив, що нездатність зупинити це систематичне насильство може привести до того, що воно перекинеться і на центральні райони штату Ракхайн. А це відгукнеться тим, що ще 250 тисяч мусульман будуть вимушено покинути свої доми і рятуватися втечею.

«Насильство в Ракхайне, незалежно від того, ким воно здійснюється: військовими або радикальними групами, необхідно зупинити», - заявив глава ООН. Він підкреслив, що влада М'янми повинна забезпечувати безпеку і захист усіх громад.

Світ, 29.09.2017 10:53