Глава ООН виступив на захист Договору про торгівлю зброєю

30 КВІТНЯ 2019 13:13

Договір про торгівлю зброєю вкрай важливий і особливо необхідний сьогодні, в умовах зростання глобальної напруженості і модернізації звичайних озброєнь.

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, коментуючи рішення Вашингтону про вихід з цієї угоди.

Нагадаємо, що мова йде про міжнародно-правовий документ, що встановлює загальні стандарти для операцій з різними видами звичайних озброєнь - від стрілецької зброї і ракет, до артилерійських систем великого калібру і військових кораблів.

Антоніу Гутерріш наголосив, що Договір про торгівлю зброєю, який був розроблений під егідою ООН, «покликаний забезпечити прозорість і підзвітність в міжнародному обороті звичайних видів озброєнь».

Цей документ, як нагадав Генеральний секретар, є єдиним інструментом забезпечення контролю в даній сфері і вкрай важливий в умовах «зростання глобальної напруженості і відродження інтересу до розширення і модернізації військових арсеналів».

Договір був прийнятий Генеральною Асамблеєю 2 квітня 2013 року. Його підтримали 154 держави. Іран, КНДР і Сирія виступили «проти». 23 держави-члена ООН, утрималися. 24 грудня 2014 року ця угода набула законної сили.

Договір покликаний запобігти потраплянню смертоносної зброї в злочинні руки. Цей нормативно-правовий документ встановлює загальні стандарти для укладення угод з різними видами звичайних озброєнь - від стрілецької зброї до бойових кораблів.

США поставили свій підпис під цим Договором 25 вересня 2013 року.

 Але днями американський президент Дональд Трамп оголосив про рішення відкликати підпис і вийти з цієї угоди.

Політика, 30.04.2019 13:13