Фото: cnbctv18.com

Головна тема — війна в Україні: голови МЗС країн G20 зберуться цього тижня у Нью-Делі

У середу, 1 березня, в Нью-Делі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ двадцятки найрозвинутіших економік світу (G20). У центрі зустрічі буде обговорення війни в Україні та напруженості між США та Китаєм.

Про це повідомляє агентство Reuters. У Нью-Делі прибуде держсекретар США Ентоні Блінкен і британський — Джеймс Клеверлі. Китай, як очікується, відправить свого міністра закордонних справ Цінь Ганга. Від Росії поїде міністр закордонних справ Сергій Лавров. Загалом у зустрічі візьмуть участь представники 40 країн, у тому числі не членів G20, що були запрошені Індією. На полях також заплановане спілкування міністрів закордонних справ країн "четвірки" — США, Індії, Австралії та Японії.

"Уряд прем'єр-міністра Нарендра Моді хоче зосередити увагу на таких питаннях, як зміна клімату та борги країн Третього світу", — на умовах анонімності розповів представник Міністерства закордонних справ Індії.

Зустріч МЗС країн G20 відбудеться через кілька днів після зустрічі голів фінансів блоку в Бангалорі. Вони не змогли досягти згоди щодо спільної заяви про засудження воєнної агресії Росії в Україні та натомість зупинилися на підписанні підсумкового документа. Цей результат є аналогічним результату зустрічі G20 на Балі в листопаді минулого року, коли приймаюча сторона — Індонезія — також оприлюднила остаточну декларацію, визнаючи різні позиції країн-учасниць.

"Індія не хоче, щоб Україна домінувала на цьому заході, але її війна з Росією буде головною темою у порядку денному", — додав чиновник, зазначивши, що Нью-Делі має намір "продовжувати виступати голосом Глобального Півдня та порушувати проблеми, що стосуються регіону".

Видання вказує, що Нью-Делі намагається дотримуватися нейтралітету щодо російсько-української війни. І хоча Моді заявив російському президенту Володимиру Путіну, що зараз не час для війни, Індія все ж відмовилася засудити РФ, шукаючи дипломатичного вирішення. Це відбувається на тлі різкого збільшення закупівлі російської нафти Індією.

"Малоймовірно, що міністри закордонних справ G20 зможуть домовитися про спільну мову, що пропонує шляхи та механізми вирішення ситуації в Україні", — сказав Аніл Вадхва, колишній індійський дипломат і видатний співробітник Міжнародного фонду Вівекананди в Нью-Делі.

Іншою важливою темою зустрічі МЗС країн G20 є конфронтація між Вашингтоном і Пекіном, зокрема — через війну в Україні. Так, Китай разом з Росією відмовився підписати підсумкову заяву глав фінансів у Бангалорі. Раніше КНР звинуватила США в загрозі миру і стабільності в Тайвані після того, як американський військовий літак P-8A Poseidon пролетів через Тайванську протоку. Своєю чергою, Сполучені Штати звинуватили Китай у шпигунстві — американські військові, за їхніми словами, збили китайську повітряну кулю-розвідник. Пекін натомість стверджує, що повітряна куля була цивільним дослідницьким судном, яке випадково злетіло з курсу.

"Вочевидь, війна в Україні буде використовуватися США та КНР як ще одна область протистояння інтересів цих країн. Офіційний Вашингтон вже робив заяви щодо територіальної недоторканності Тайваню, проводячи паралелі між ним та Україною. Водночас Пекін намагається перехопити ініціативу щодо врегулювання російсько-українського військового конфлікту, пропонуючи свій план щодо примирення. Але, як відзначають аналітики, цьому плану бракує концептуальних позицій, що враховували б інтереси України та її безпеку", — пише Reuters.

Нагадаємо, що Китай відреагував на пропозицію Зеленського зустрітися зі Сі Цзіньпіном. Представниця МЗС КНР Мао Нін зазначила, що Пекін завжди підтримував зв'язок з усіма залученими сторонами російсько-українського конфлікту.

Світ, 27.02.2023 18:30