Фото: СБУ

Готував теракти проти ЗСУ: у Харкові затримали агента ФСБ (фото)

У Харкові контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного російського агента в ході масштабної спецоперації. Зловмисник готував теракти проти військовослужбовців Сил оборони, які перебувають на території міста.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Зрадник стежив за українськими захисниками, намагався встановити місця їх тимчасової дислокації та проживання, а також маршрути пересування на власних автомобілях. Під особливою увагою були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники СБУ. Контррозвідники СБУ затримали зловмисника на спробі передачі агресору розвідувальної інформації, зокрема фото й відео.

Водночас поблизу одного з будинків, де проживають українські військовослужбовці, виявили ворожий схрон з вибухівкою, яку ворог планував застосувати для вчинення терактів. 

Крім стеження за українськими захисниками, зловмисник виконував ворожі завдання щодо виявлення замаскованих підприємств оборонно-промислового комплексу України. Координати стратегічних об’єктів окупанти використовували для проведення прицільних ракетних ударів по місту.

За даними слідства, злочинцем є місцевий житель, якого у листопаді 2022 року завербував кадровий співробітник оперативної групи ФСБ у Бєлгородській області Саліцев А.П. Контакт харків'янина із російською спецслужбою встановив його родич, що проживає на території Росії. Для комунікації агент використовував анонімні месенджери, а передачу розвідданих супроводжував медіафайлами з прив’язкою до місцевості.

Під час обшуку вдома у фігуранта правоохоронці виявили:

  • мобільний телефон із доказами листування зі співробітником ФСБ;
  • російський паспорт;
  • довідку про перебування на обліку в колишньому генконсульстві РФ у місті Харків.

Затриманому вже повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він під вартою. Триває розслідування.

Нагадаємо, днями Служба безпеки України викрила вісьмох українців, які виправдовували збройну агресію РФ, закликали до захоплення державної влади та розпалювали міжконфесійну ненависть.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.03.2023 12:17