Грип знизив шанси людей захворіти на застуду

18 ГРУДНЯ 2019 15:25

Вчені виявили, що захворюваність на грип та рино-вірусом, який викликає звичайну застуду, нерівномірно розподілена протягом року.

Проаналізувавши понад 44 тисяч випадків респіраторних хвороб, вони прийшли до висновку, що два вірусу перешкоджають поширенню один одного.

Ймовірно, саме тому під час спалахів грипу випадків звичайної застуди стає менше. Робота опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Відомо, що різні патогени перебувають у постійній взаємодії. Наприклад, вірусні інфекції можуть послаблювати імунітет і готувати ґрунт для бактеріальних (грип часто допомагає пневмококи).

При цьому відносини вірусів більш складні. Вчені проаналізували 44230 випадків респіраторної хвороби протягом дев'яти років. Виявилося, є негативна кореляція аденовірусів і вірусу грипу В, а також рино-вірусу і вірусу грипу А, і позитивна кореляція у вірусів парагрипу 1 і 2 типів і у метапневмовірус з респіраторно-синцитіальним вірусом.

Для більшості вірусів ймовірність заразити одну і теж людину корелює позитивно, але для рино-вірусу і вірусу грипу А - строго негативно.

Вчені припускають: вірус провокує вироблення інтерферону. Він бореться не тільки з первинної інфекцією, але і з вірусами, що потрапляють в тіло пізніше. Власне, з цієї причини спалах рино-вірусу затримав поширення пандемії вірусу грипу А в Європі в 2009 році, говориться в звіті експертів.

Суспільство, 18.12.2019 15:25