«ХАББЛ» показав десятки галактик на знімку

24 ЖОВТНЯ 2017 13:36

Вчені за допомогою телескопа «одержали знімок декількох десятків галактик раннього Всесвіту. Знімок був опублікований на сайті телескопа, передає TrueUA з посиланням на Space Telescope.  

Як відзначають дослідники, кожна цятка на цьому знімку – це галактика, крім найяскравішого спалаху в центрі зображення – це світло від зірки, що лежить у межах нашої галактики. Далеко за зіркою в центрі зображення знаходиться масивне галактичне скупчення WHL J24.3324-8.477.  

Всесвіт містить структури різних масштабів – планети збираються навколо зірок, зірки збираються в галактики, галактики збираються в групи, а групи галактик – в скупчення.   

Галактичні скупчення містять від сотень до тисяч галактик, пов'язаних гравітацією. Темна матерія і темна енергія грають ключову роль у формуванні та еволюції цих скупчень, тому вивчення масивних скупчень галактик може допомогти вченим розгадати таємниці цих невловимих явищ.  

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253.   

Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.   

Найяскравіша пляма на знімку - світло від зірки, яка розташовується в межах Чумацького Шляху

 

Технології, 24.10.2017 13:36