Фото: Global Look Pres

"Хочуть грошей": Орбан вигадав причину блокування допомоги Україні

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан прокоментував блокування допомоги Україні від Європейського Союзу. Мовляв, Угорщина це робить у відповідь на внесення угорського банку OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Заяву Орбана цитує Bloomberg.

Угорщина заблокувала новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії та кошти з Європейського фонду миру. Орбан заявив, що це "питанням принципу".

"Міністр закордонних справ правильно сказав. Якщо така країна, як Україна, хотіла б отримати вашу фінансову підтримку, що для них є неминучим, вона не може вносити ваші компанії в "чорний список. Ви не можете мати і те, й те одночасно. Хочете грошей — будьте ласкаві, поважайте нас. І не вводьте санкцій проти наших компаній. Ось і все", — сказав він.

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу 22 травня не схвалили виділення нового траншу Україні на закупівлю озброєння. Ймовірно, це сталося через Угорщину, яка погрожувала ветувати передачу коштів.

Що відомо про Європейський фонд миру

Це позабюджетний інструмент, загальний обсяг якого наразі становить майже вісім мільярдів євро. З нього державам-членам ЄС компенсують частину військових витрат, які вони передають Україні. Загалом із фонду вже витрачено близько 4,6 мільярда євро на військову допомогу Україні.

Завдяки Європейському фонду миру ЄС підтримує й багато інших країн, як-то Мозамбік, Грузія, Молдова, Малі, Сомалі, Нігер, Йорданія, Боснія і Герцеговина, Ліван і Мавританія. Країни-члени ЄС роблять свій внесок у Фонд залежно від розміру їхньої економіки. 

Днями Боррель заявив, що Європейський Союз повинен підтримувати Україну не лише зараз, а й у довгостроковій перспективі. За його словами, країнам-партнерам важливо підготувати багаторічну програму підтримки, щоби уся Росія і диктатор Володимир Путін розуміли: ЄС не втомиться надавати допомогу українцям. Також він зауважив, що країнам-членам ЄС необхідно шукати рішення щодо покарання міжнародних злочинців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.05.2023 17:43