Фото: vsn.ua

Хто з чоловіків повинен мати штрих-код у військовому квитку: пояснення Міноборони

Згідно із новим законом про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня, всі військовозобов'язані повинні уточнити свої облікові дані, після чого у військовому квитку проставлять спеціальний штрих-код.

Про це повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін, передає "Апостроф".

"Для нормального, повноцінного обліку, розуміння, що у нас у країні з мобілізаційними ресурсами. Після оновлення даних у військовому квитку маємо поставити штрих-код. Якщо його немає — значить, інформація не оновлена, і людина, можливо, ухилянт. Або не встиг. Але в будь-якому разі, це необхідно зробити протягом 60 днів після ухвалення закону", — зазначив він.

За словами посадовця, українці можуть оновити свої дані у військово-обліковому реєстрі у ТЦК та СП за місцем свого перебування чи реєстрації, або за допомогою електронного кабінету, або у Центрі надання адміністративних послуг.

Натомість, як зауважив речник Міноборони, якщо людина знята з військового обліку за станом здоров'я і має статус непридатної до військової служби, то дані їй оновлювати не треба. Відповідно і штрих-код у військовому квитку їй ставити не потрібно.

"Якщо людину не знято з військового обліку, то штрих-код потрібен усім військовозобов'язаним, з 18 до 60 років. Навіть якщо є броня. Навіть якщо у військовозобов'язаного є якісь підстави для відстрочення (наприклад, він багатодітний батько), він все одно має оновити свої дані", — резюмував він.

Нагадаємо, що від 18 травня в Україні запрацювала електронна черга для запису в територіальні центри комплектування. Зараз програма тестується, тому працює лише в деяких регіонах країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.05.2024 09:34