Фото: vsn.ua

В Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію: що змінюється для військовозобов'язаних

У суботу, 18 травня, в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію. Документом, який Верховна Рада ухвалила 11 квітня, а президент Володимир Зеленський підписав 16 квітня, вносяться певні зміни в роботу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і військовий облік.

Основні положення закону про мобілізацію

  • Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном п’ять (у мирний час) і три (у воєнний час) місяці. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
  • Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.
  • Оновити дані можна онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.
  • Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).
  • Визнані обмежено придатними мають повторно прлйти військово-лікарську комісію.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Ті, хто отримав II-III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Обмеження права кермування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є винятки.
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу надання та перевірки документів із застосуванням технічних приладів і засобів фото- та відеофіксації.
  • Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ і показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Кому та коли потрібно оновити особисті дані

З 18 травня протягом двох місяців оновити облікові дані мають чоловіки віком від 18 до 60 років. У тому числі ті, у кого закінчився термін дії висновку військово-лікарської комісії. Оновити дані можна через територіальний центр комплектування (ТЦК), Центр адмінпослуг або Електронний кабінет військовозобов'язаного. 

Вимога поширюється на:

  • призовників віком 17-25 років із посвідченням про приписку;
  • військовозобов’язаних віком 25-60 років з військовим квитком або тимчасовим посвідченням;
  • жінок-медиків та фармацевтів, які стоять на військовому обліку.

Оновлення даних стосується усіх, незалежно від статусу, який особа мала раніше — придатні, обмежено придатні чи непридатні. Водночас особам, які були зняті з військового обліку, йти до військкоматів непотрібно. Але ця інформація має бути вказана у держреєстрах та військових квитках.

Як оновити дані за кордоном

Згідно із законом, передбачено два варіанти уточнення військово-облікових даних за кордоном:

  • повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку
  • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Крім того, громадяни, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк понад три місяці, тепер також повинні стати на військовий облік. Це треба зробити протягом 30 днів з дати набрання чинності відповідної постанови Кабміну (наразі вона ще не прийнята).

Варто зауважити, що раніше народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявляв, що українцям, які перебувають за кордоном, не вручатимуть повістки під час оновлення військово-облікових даних для отримання консульських послуг.

"Оновлення персональних даних для отримання консульських послуг — це лише засіб, для того, щоб ми розуміли, хто з громадян України, які є військовозобов’язаними, перебувають або постійно проживають за кордоном. Для того, щоб ми не складали, ТЦК не складали їм повістки, не витрачали на це час і ресурси", — пояснює Веніславський.

Політик наголосив, що після того, як військовозобов'язані чоловіки оновлять свої дані у консульствах, повістки їм не надсилатимуть.

Е-кабінет військовозобов’язаного

З 18 травня Міністерство оборони запустило у тестовому режимі електронний кабінет військовозобов'язаного. Повноцінно е-кабінет працюватиме з червня.

Портал доступний через застосунок для смартфонів на базі iOS та Android. Оновлення облікових даних у застосунку можливе після авторизації, яка відбувається через BankID чи сервіс "Дія. Підпис".

Після того, як будуть оновлені облікові дані, за необхідності співробітники ТЦК можуть вийти на зв’язок із військовозобов’язаним, викликати до військкомату, направити на ВЛК та мобілізувати. Водночас через е-кабінет повістки розсилатися не будуть.

Чи обов’язково проходити лікарську комісію після уточнення даних у ТЦК

За даними МОЗ, усі громадяни мають обов'язково пройти медичний огляд, у межах якого комісія визначить, чи здатні вони проходити військову службу. Ті особи, які раніше здобули психологічну та/або медичну освіту, мають можливість пройти військову службу за контрактом терміном на один рік.

Згідно з законом, військові можуть проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) у дистанційному форматі, які проходять лікування за кордоном. Це робитимуть, аби з’ясувати, чи потрібне їм тривале лікування.

У МОЗ наголошують, що закон передбачає перевірку рішень медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Це стосується чоловіків віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року вперше встановили інвалідність II та III груп. Такі особи повинні пройти медогляд повторно.

Хто може вручити повістку

Повістку можуть вручати представники ТЦК, виконавчі органи місцевих рад, керівництво державних органів, органів місцевого самоврядування та підприємств, а також керівництво навчальних закладів та ОСББ.

Також у заходах щодо оповіщення братимуть участь поліцейські. Проте вони не будуть вручати повістки, а забезпечуватимуть порядок, щоб не допустити конфліктів між представниками ТЦК та громадянами. Поліція продовжить займатися розшуком і доставкою до військкоматів тих, хто не з'явився за повісткою.

Повістки можуть видаватися за місцем проживання, навчання, роботи, на вулиці, у громадських місцях, на блокпостах тощо. Сама повістка має бути повністю заповнена та містити такі дані, як ПІБ, дату та час прибуття до ТЦК, підпис начальника ТЦК та печатку. Зазначимо, з 18 травня поліція та представники ТЦК отримують право вимагати у чоловіків віком 18-60 років пред'явити військово-обліковий документ. Процедура фіксуватиметься на камеру.

За яких умов можна не з'являтися у ТЦК за повісткою

Пропустити явку за повісткою можна лише з поважної причини: хвороба, смерть близького родича, стихійне лихо чи обстріл. При цьому необхідно мати підтверджуючий документ. Протягом трьох днів необхідно зв'язатися з ТЦК та повідомити про обставини неявки. Протягом тижня все одно треба з'явитися до військкомату.

Яке покарання загрожує ухилянтам

За наявності порушень щодо обліку чи мобілізації ТЦК може звернутись до поліції з вимогою про адміністративний арешт та доставку до військкомату. Якщо поліція не може виконати вимогу, протягом п’яти днів громадянину направлять рекомендованим листом вимогу про необхідність з’явитися до ТЦК.

Закон передбачає, що датою вручення вимоги вважається день, коли вона була вручена під розписку на пошті, коли була проставлена відмітка на пошті про відмову в її отриманні або про неможливість вручити за адресою. Якщо після цього протягом 10 днів особа не з’явилася до військкомату, ТЦК може звернутися до суду з проханням тимчасово призупинити дію водійських прав.

Позов з боку військкомату подається протягом 30 днів. На тлі цього суд може обмежити право керувати транспортним засобом, доки громадянин не виконає вимогу. Апеляцію можна подати протягом 15 днів. Варто зауважити, що судова інстанція може відмовити ТЦК, якщо призупинення прав позбавляє особу основного заробітку або транспортний засіб використовується для перевезення осіб з інвалідністю.

Крім того, у травні поточного року був ухвалений закон, який підвищує штрафи для ухилянтів. У документі передбачено, що за порушення правил військового обліку (непостановка на облік або неоновлення даних) штрафуватимуть на суму від 17 тисяч гривень до 25,5 тисяч гривень. Відповідні штрафи виписуватимуть тим, хто ухиляється від мобілізації (відмова від повістки або неявка за нею).

Хто не підлягає мобілізації

На сьогодні в Україні мобілізації не підлягають чоловіки віком до 25 років, а також старші 60. Призов на військову службу також не стосуватиметься осіб, які мають бронювання. Список надання бронювання визначається Кабінетом міністрів. Насамперед це працівники органів держвлади, співробітники критично важливих підприємств та організацій.

Мобілізації також не підлягають особи з інвалідністю (статус визначається під час проходження військово-лікарської комісії. ВЛК також визначає для осіб статус тимчасово непридатних за станом здоров’я, що отримується строком на 6-12 місяців, після чого потрібно наново пройти ВЛК.

Призову не підлягають і багатодітні батьки, але за винятком тих, хто має борги за аліментами, а також батьки-одинаки, батьки дитини з інвалідністю до 18 років, усиновлювачі дітей віком до 18 років, а також чоловіки, що зайняті доглядом за хворою дитиною, дружиною чи батьками дружини.

Осіб, які є опікунами недієздатних осіб, чоловіком/дружиною особи з інвалідністю І чи ІІ групи, чоловіків, які мають дитину до 18 років, якщо дружина проходить військову службу, чоловіків, чиї близькі родичі загинули чи зникли безвісти під час бойових дій або посмертно отримали звання Герой України, мобілізація також не торкнеться. Це ж стосується й українських військовослужбовців, які були звільнені з російського полону. Вони можуть повернутися до лав Сил оборони лише на добровільних засадах.

Не будуть мобілізовані студенти денної або дуальної форми навчання, які отримують рівень освіти, вищий за попередній. Мобілізації також не підлягають науковці, викладачі та шкільні вчителі, які мають мінімум 0,75 ставки у навчальному закладі. Це ж стосується й аспірантів та докторантів.

Мобілізації також не підлягають чиновники категорії А, судді, працівники органів військового управління Міноборони, ЗСУ, ДСНС, СБУ, Нацполіції, Нацгвардії та інших відомств. На чиновників категорій Б та В діє порядок бронювання не більше 50% від кількості військовозобов’язаних.

Відомо, що 9 травня президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні на 90 днів. Відповідно обидва терміни продовжено з 14 травня 2024 року до 11 серпня 2024 року. Це вже в одинадцяте раз в Україні ухвалили рішення про продовження воєнного стану з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.05.2024 07:00