Фото: Menshealth

"Індекс Біг Мака": скільки в Україні має коштувати долар

"Індекс Біг Мака" показує, що курс долара в Україні повинен бути на рівні 19,33 гривні за долар.

Про це повідомляє The Economist.

Зараз в Україні популярний бургер "Біг Мак" у мережі закладів швидкого харчування "МакДональдз" коштує 110 гривень. На момент розрахунку, "Біг Мак" в Сполучених штатах Америки коштував 5,69 долара. Отже, курс валют, згідно з так званим "індексом Біг Мака", має бути на рівні 19,33 гривні за долар.

"Передбачуваний обмінний курс становить 19,33. Різниця між цим і фактичним обмінним курсом (37,44) говорить про недооцінку української гривні до долара на 48,4%. Бургер "Біг Мак" коштує в Україні на 48,4% дешевше (2,94 долара), ніж у США (5,69 долара) за ринковим курсом. Виходячи з різниці у ВВП на людину, "Біг Мак" має коштувати на 20,8% менше. Це означає, що гривня недооцінена на 34,8%", — йдеться в повідомленні.

 індекс біг мака в україні

Скріншот зі сторінки видання The Economist

Крім України, найбільш недооціненими валютами світу у січні поточного року назвали грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Японії, Індії, Малайзії, Південно-Африканської Республіки, Катару, Єгипту та Філіппін. А ось в списку переоцінених світових валют — швейцарський франк, норвезька крона, уругвайське песо.

Як з'явився "Індекс Біг Мака"

"Індекс Біг-Мака" був вперше опублікований у вересні 1986 року в журналі The Economist як неофіційний спосіб визначення паритету купівельної спроможності у різних країнах.

"Біг Мак" був обраний в якості еталона через те, що ресторани мережі "МакДональдз" присутні в багатьох країнах світу, а сам бургер містить кілька продовольчих компонентів (хліб, сир, м'ясо та овочі), тобто його можна вважати універсальним споживчим кошиком.

Нагадаємо, Україна отримала 36 балів зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2023 рік і тепер посідає 104 місце поміж 180 країн світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 31.01.2024 09:53