Скріншот з cpi.ti-ukraine.org

Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції: у 2023 році продемонстровано один з найкращих результатів

Україна отримала 36 балів зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2023 рік і тепер посідає 104 місце поміж 180 країн світу.

Такі дані опублікувала антикорупційна організація Transparency International Ukraine.

Зазначається, що Україна за результатом 2023 року набрала на три бали більше, ніж у 2022-му.

"Також Україна стала однією із сімнадцяти країн в цьогорічному СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за увесь час", — наголосили в організації.

Так само 36 балів за результатами цьогорічного дослідження мають Алжир, Бразилія та Сербія. На один бал нас випереджають Албанія, Аргентина, білорусь, Гамбія, Ефіопія та Замбія — всі вони мають по 37 балів. А на бал менше, ніж Україна, — Боснія і Герцеговина, Домініканська Республіка, Єгипет, Непал, Панама, Сьєрра-Леоне та Таїланд.

З-поміж сусідів Україна ще більше випереджає Росію — країна-терорист у 2023 році втратила два бали й з 26 балами посідає 141 місце у списку. Крім цього, продовжують знижуватися бали Білорусі — вона цьогоріч теж втратила два бали, і хоч продовжує випереджати Україну, зберігається її тенденція до просідання в СРІ. 

Світові лідери та аутсайдери Індексу сприйняття корупції 2023 майже не змінилися. Очолює список Данія із 90 балами. За нею йдуть Фінляндія, яка набрала 87 балів, Нова Зеландія із 85 балами та Норвегія з 84 балами. Серед аутсайдерів в цьогорічному дослідженні — Сомалі, Венесуела, Сирія та Південний Судан.

Нагадаємо, у грудні минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило рейтинг регіонів за рівнем корупції. Згідно з ним, Львівська область очолює рейтинг найкорумпованіших регіонів України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.01.2024 11:55