Інновації і медицина: які відкриття чекають людство в найближчі десять років

24 ЛИПНЯ 2019 21:24

Швейцарія, Швеція і Сполучені Штати, як і в минулі роки, очолюють Глобальний інноваційний рейтинг, підготовлений Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ).

Цього року Ізраїль вперше серед країн свого регіону увійшов в десятку лідерів. Автори дослідження стверджують, що в найближче десятиліття інновації можуть привести до прориву в лікуванні ряду смертельних захворювань, повідомляє UN.

У глобальному інноваційному рейтингу враховуються десятки параметрів: від кількості патентних заявок до витрат на розробку і впровадження інновацій.

Країни Європи, такі як Нідерланди і Німеччина, а також Сінгапур в Азії стабільно займають верхні рядки Глобального рейтингу.

Серед лідерів, що не увійшли в десятку, - Китай, який, правда, в порівнянні з минулим роком піднявся з 17-го на 14-е місце.

Україна займає в світовому рейтингу інновацій 47 -е місце, Грузія - 48-е, Молдова - 58-е, Вірменія - 64-е, Білорусь розташувалася на 72-му місці, Казахстан на 79-му, а Азербайджан - на 84-му.

Втім, порядковий номер у загальному списку не в повній мірі відображає ситуацію. Так, якщо враховувати доходи на душу населення, то показники Вірменії, Грузії та Молдови перевищили очікування експертів.

Китай відзначився в сфері вищої освіти. Перші три рядки цього списку займають університети Китаю. За кількістю науково-дослідних центрів перше місце в світі належить США, друге - Китаю. В першу сотню за цим показником увійшли Бразилія, Іран, Індія і Туреччина.

В цілому з кожним роком послідовно змінюється «географія інновацій». Якщо раніше верхні рядки рейтингу займали виключно США і країни Європи, то сьогодні до них підбираються Китай, Індія та інші країни Азії. Автори доповіді відзначають, наприклад, успіхи Об'єднаних Арабських Еміратів, В'єтнаму Філіппін і Ірану.

За якістю інновацій - цей показник обчислюють шляхом порівняння обсягу інвестицій і прибутку очолює знову ж Китай. Серед держав з високим рівнем доходу перше місце за показником якості інновацій займають США, а ось Швейцарія, яка є лідером основного рейтингу, розташувалася на четвертому місці.

В цьому році в доповіді ВОІВ акцент зроблений на інновації в медицині. Автори відзначають, що будь-які відкриття в цій галузі, перш ніж ними можуть скористатися широкі верстви населення, проходять через безліч інстанцій. Часом цей процес розтягується на десятиліття.

Виходячи з результатів сьогоднішніх досліджень експерти вважають, що завдяки розвитку клітинної біології в найближче десятиліття можна очікувати прориву в лікуванні аутоімунних захворювань - системного червоного вовчака, ревматоїдного артриту, розсіяного склерозу і багатьох інших. Не виключено, що медики зможуть запобігати розвитку ракових метастазів.

Нинішні розробки можуть привести до відкриттів в області неврології, лікування хвороби Альцгеймера і травм спинного мозку, а також до прориву в боротьбі з болем.

Багатообіцяючі дослідження проводяться в сфері лікування раку за допомогою імунотерапії, а генна інженерія може привести до перемоги над генетичними хворобами.

Автори доповіді відзначають, однак, що редагування генома пов'язане з безліччю проблем етичного характеру, які також треба буде розв'язати людству.

У Китаї і ряді інших країн успішно застосовують штучний інтелект для діагностики багатьох захворювань, починаючи від раку легенів і стравоходу до діабетичної ретинопатії - ураження сітківки ока.

Робот зчитує показники різних досліджень, знімки і фотографії хворого органу, і зазначає області, на які слід звернути увагу лікаря. А пацієнт, використовуючи додаток в телефоні, може ввести свої симптоми і отримати діагноз.

Штучний інтелект успішно справляється зі збором, обробкою і зберіганням медичних даних, допомагає налагодити ефективне управління в лікарнях і шпиталях, просвіщати населення, а також проводити дослідження в фармацевтичній галузі.

Суспільство, 24.07.2019 21:24