Фото: ДБР

Інвалідність за 50 тис. грн: на Львівщині викрили медиків на махінаціях з документами

На Львівщині працівники Державного бюро розслідувань у співпраці із Службою безпеки України викрили організовану злочинну групу, яка діяла в одній з районних лікарень. Медики заробляли на встановлені групи інвалідності для пацієнтів.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Зокрема, слідство встановило, що організатором схеми був голова Лікарсько-консультативної комісії одного із медзакладів. До того ж він залучив до незаконної діяльності ще чотирьох лікарів. За його вказівкою вони підшуковували серед своїх пацієнтів охочих отримати чи продовжити групу інвалідності. Проводили з ними бесіди, переконували, що розв'язати питання вдасться лише з їхньою допомогою і за гроші.

Водночас ціна питання для кожного пацієнта була індивідуальною і варіювалася у рамках від 12 до 50 тисяч гривень.

"Суми для кожного пацієнта визначали різні, залежно від того, чи інвалідність встановлюється вперше, чи її потрібно було продовжити. Для жінок "послуги" коштували дешевше. Найвищі "цінники" були для чоловіків призовного віку, яким довідка про інвалідність давала змогу виїхати за кордон", — наголосили у ДБР.

У ході розслідування правоохоронці встановили 10 випадків одержання неправомірної вигоди організатором та членами злочинної групи. Сума, отримана зловмисниками лише за ці 10 випадків складає майже 200 тисяч гривень, але, як уточнили у ДБР, заробили фігуранти на такій схемі набагато більше.

ДБР викрило організовану групу лікарів

Фото: ДБР

"Встановлюються інші факти отримання неправомірної вигоди, а також дані тих, хто скористався такими послугами. У разі виявлення осіб, яким було встановлено фіктивну інвалідність, що дало змогу уникнути мобілізації, буде переглянуте питання щодо їх призову. Організатору та чотирьом виконавцям повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди, вчинене організованою групою (ч. 2-3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 КК України). Передбачене статтею покарання — позбавлення волі на строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна", — йдеться у повідомленні.

До того ж було проведено низку обшуків за місцем роботи та проживання фігурантів, у ході яких було вилучено документи, а також кошти у різній валюті: майже пів мільйона гривень, понад 47 тисяч доларів США та більше ніж 7,5 тисяч євро.

"Подано до суду клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів — тримання під вартою та відсторонення голови ЛКК від виконання обов’язків. Розслідування триває, встановлюється причетність до схеми посадових осіб кількох МСЕК на Львівщині", — зауважили у ДБР.

ДБР викрило організовану групу лікарів

Фото: ДБР

Нагадаємо, 24 квітня працівники Державного бюро розслідувань у співпраці із Службою безпеки України повідомили про підозру військовослужбовцю територіального управління Військової служби правопорядку Збройних сил України у Львівській області. Він вимагав у мобілізованого три тисячі доларів США за допомогу в переведенні його у тилову частину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 26.04.2024 12:44