Фото: Pixаbay

В Україні відновлюється іпотечне кредитування: Нацбанк назвав області-лідери

За останній рік ринок іпотечних кредитів в Україні скоротився в 5,3 раза за кількістю договорів та в 4,3 раза в грошовому вимірі. Наразі спостерігається тенденція до відновлення іпотечного кредитування.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України

За даними регулятора, у 2022 році вітчизняними банками було видано 2009 іпотечних кредитів на загальну суму 1,96 млрд гривень.

У регіональному розрізі найбільше іпотечних кредитів за цей період видано в Києві та Київській області – 241 договір на загальну суму майже 345 млн грн (43% від загального обсягу), у Волинській області – 48 договорів на 60 млн грн (8%), Вінницькій області – 37 договорів на 50 млн грн (6%) та Чернігівській області – 54 договори на 47 млн грн (6%).

Переважна частина іпотечних кредитів у 2022 році – дві третини за кількістю договорів – були надані в січні-лютому до початку повномасштабної військової агресії РФ. У березні — травні іпотечні кредити не надавалися взагалі, влітку видачі були поодинокими. Натомість з вересня іпотека розпочала поступово відновлюватися.

У Нацбанку зауважують, що це сталося завдяки державним програмам підтримки кредитування "Доступна іпотека" та "єОселя". В межах цих програм позичальники мають змогу отримати іпотечні кредити за зниженими відсотковими ставками 7% та 3% річних відповідно.

Нагадаємо, в Національному банку схиляються до важливості "плаваючого" курсу гривні. Водночас поки що режим фіксованого обмінного курсу є актуальнішим. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.02.2023 11:08