Фото: соцмережі

Із Каховського водосховища вийшла лише одна четверта частина об'єму води: на що чекати далі

Рівень води у Херсоні внаслідок підриву Каховської ГЕС на ранок середи, 7 червня, становив 5,29 метра. Фактично, за останні 29 годин рівень води піднявся на п'ять метрів.

 Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на керівника Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрія Кіряка.

За його словами, фахівці заміряють рівень води кожні півгодини. Тенденція йде на покращення, але ситуація залишається критичною.

"Тенденція така, що коли вчора ми фіксували 35 сантиметрів підняття, то сьогодні за цей час ми фіксуємо десь на рівні п'яти сантиметрів. Тенденція до зменшення, але небезпека залишається, бо рівень води високий і ситуація критична", — сказав керівник центру з гідрометеорології.

Він зауважив, що від моменту підриву з Каховського водосховища вийшла лише одна четверта частина об'єму води, тож вода ще довго буде прибувати. При цьому динаміка надходження води залежить від того, які конструкції Каховської ГЕС після підриву залишилися, в якому вони стані й скільки води будуть пропускати.

Нагадаємо, багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, станом на ранок на правому березі області затоплено 1852 будинки. Він також попередив місцевих жителів, що вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

Нещодавно в мережу потрапило відео, як люди на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області благають про допомогу. На кадрах із дрона видно, як жінка із дітьми сидить на даху затопленого будинку. Пізніше стало відомо, що військовим із 406-ї бригади вдалося дроном передати родині пляшки з водою.

Херсонці із мікрорайону Корабел уночі чекали на рятувальників і волонтерів на дахах будинків та автівок. Місцеві жителі зізнаються, що не очікували того, що вода почне підступати настільки швидко. Нині евакуація людей триває. Влада забезпечує усіх питною водою та ухвалює рішення для тих населених пунктів, які живилися з водосховища.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.06.2023 14:15