Ізраїль - Польща: новий виток полеміки про Голокост

19 ЛЮТОГО 2019 09:25

Новий виток ізраїльсько-польської сварки: після скасування саміту Вишеградської четвірки в Єрусалимі (польський прем'єр відмовився їхати в Ізраїль після слів глави зовнішньополітичного відомства країни Ісраеля Каца про співпрацю багатьох поляків з гітлерівцями) статус передбачуваних переговорів був знижений до двосторонніх зустрічей, повідомляє Euro News.

Польський прем'єр так аргументував свій демарш: «Сказане на нашу адресу я вважаю абсолютно неприйнятним, так не говорять дипломати, так взагалі не можна говорити. Поляки, поряд з євреями і циганами, винищувалися гітлерівцями не менш нещадно».

На думку глави кабміну Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, мова йде сьогодні про набагато більш широке явище - антисемітизм починається з демонізації євреїв і з заперечення їх права мати власну державу: «Ми бачимо своїми очима народження нового типу антисемітизму: сьогодні робляться спроби демонізувати не тільки самих євреїв, але і єврейську державу, заперечуючи право - і заперечуючи право тільки євреїв - жити в ними ж створенії країні, і ми недвозначно заявляємо, що антисіонізм - це нова форма антисемітизму».

В Європі сьогодні відзначається зростання антисемітських настроїв, і це говорять не тільки преса а й влада наводять цифри, з яких випливає, що тільки у Франції такого роду правопорушення виросли за останній рік більш, ніж на 70%.

Ця статистика підтверджується і Радою рабинів Європи. «Уряди повинні вжити заходів для забезпечення безпеки єврейських громад», - було заявлено напередодні.

Світ, 19.02.2019 09:25