Фото: Getty Images \Global Images Ukraine

Ізраїль заздалегідь знав про плани ХАМАСу щодо нападу, — NYT

Ізраїльські чиновники ще рік тому знали про план нападу ХАМАСу. Проте армія та розвідка Ізраїлю відкинули його, вважаючи надто складним для терористів. 

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Видання ознайомилося із документом, в якому пункт за пунктом описувалося вторгнення ХАМАСу. У ньому не вказується дата атаки, проте описується методичний штурм, спрямований на знищення укріплень навколо Гази, захоплення ізраїльських міст і штурм ключових військових баз.

ХАМАС слідував плану з приголомшливою точністю. Документ закликав на початку атаки обстріляти ракетами, дронами вивести з ладу камери спостереження та автоматичні кулемети вздовж кордону, і все це відбулося 7 жовтня.

Відомо, що план бойовиків також включав деталі про розташування, чисельність ізраїльських військових сил та іншу конфіденційну інформацію, викликаючи питання про те, як ХАМАС збирав свої розвідувальні дані та чи були джерела всередині ізраїльської служби безпеки.

Варто додати, що документ був поширений серед ізраїльських військових і керівників розвідки, але експерти визначили, що атака такого масштабу була за межами можливостей ХАМАС.

Нагадаємо, 1 грудня армія Ізраїлю заявила, що ХАМАС порушив угоду про припинення вогню та обстріляв територію країни ракетами. Наразі бойові дії знову відновлено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.12.2023 18:40