Фото: eba.com.ua

Кабмін хоче змінити правила призначення виплат переселенцям

Українські біженці, які виїхали за кордон, але планують повернутися, можуть розраховувати на статус переселенців, а відповідно — на виплати.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики України Дар'я Марчак в ефірі національного телемарафону.

За її словами, уряд вже готує відповідну постанову, згідно з якою всі громадяни матимуть змогу отримати виплати — це стосується як людей, що втратили житло в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення, так і тих, чиє житло лишилось на окупованих територіях, чи перебуває в зоні проведення бойових дій.

Марчак додала, що до проекту постанови вносяться зміни, які дають змогу звертатися за нарахуванням виплат ВПО протягом 15 днів після повернення в Україну.

"Така норма передбачається, щоб убезпечити від міграції, коли людина приїжджає на вихідні, потім виїжджає в Європу і таким чином зберігає право на виплати в обох країнах одночасно", — уточнила посадовиця.

Заступниця міністра зазначила, що подання заяви на допомогу ВПО для тих, хто повернувся з-за кордону, не зміниться. Це можна буде зробити в Управлінні соцзахисту, завітавши туди особисто, або через "Дію". Виплати призначатимуться після опрацювання всіх документів.

Нагадаємо, що зі серпня в Україні змінився процес виплат внутрішньо переміщеним особам. Нарахування тепер здійснюють двічі на місяць — до 15 і 28 числа. Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі трьох тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і двох тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.09.2023 02:52