Фото: dyvys.info

Кабмін виділив перші мільярди на виплату компенсацій за зруйноване житло: про яку суму йдеться

Уряд виділив кошти з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на виплату допомоги за програмою "єВідновлення". Так, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України отримає 4,4 мільярда гривень.

Про це повідомили в прес-службі міністерства. Зазначається, що відповідне рішення було ухвалене під час засідання Кабінету Міністрів 16 травня.

"Уряд ухвалив зміни до Порядку використання коштів Фонду ліквідації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 р. №118, щодо виділення 4,4 мільярда гривень для виплат компенсацій для відновлення окремих категорій об'єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією", — йдеться в тексті повідомлення.

Відзначимо, Фонд ліквідації наслідків збройної агресії створили у складі спеціального фонду Державного бюджету України з метою ліквідації наслідків війни в Україні. Кошти Фонду спрямовуються, зокрема, на фінансування місцевих та регіональних проєктів відновлення.

Що таке "єВідновлення"

Це нова послуга, яка компенсуватиме українцям деякі витрати на зруйноване під час війни житло. Кошти на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати в гуртожитку можна отримати через застосунок "Дія". Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Їх можна витрати на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Першочергово фінансову допомогу за програмою "єВідновлення" отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп. Відзначимо, громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

Детальніше про "єВідновлення", умови участі та обмеження можна почитати за посиланням: https://erecovery.diia.gov.ua/.


Фото: Мінцифри

Нагадаємо, у перший день роботи програми "єВідновлення" стався збій, оскільки система не витримала навантаження. За перший тиждень роботи програми українці подали понад 10 440 заяв про виплату допомоги. Понад 56% заяв стосуються допомоги щодо відновлення квартир, 43,4% — приватних будинків та менш як 1% — інших житлових приміщень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.05.2023 15:30