Фото: ілюстративне. Джерело: armyinform.com.ua

Кабмін визначив місце для Національного військового меморіального кладовища: подробиці

Наймасштабніший в історії України проект із вшанування та увічнення пам’яті загиблих захисників і захисниць буде реалізований у Гатненській територіальній громаді під Києвом. 

Про це у Facebook повідомив виконувач обовʼязків міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

За словами посадовця, проектна документація на будівництво Першої черги Національне військове меморіальне кладовище пройшла державну експертизу. Як наголосив Порхун, проект розроблений відповідно до чинних державних будівельних норм, стандартів та правил: від експлуатаційної безпеки до питань енергоощадження та інклюзії. 

"Окремо щодо оцінки впливу на навколишнє середовище. Порушень санітарного та епідеміологічного добробуту населення не виявлено. Впливу на екологію — жодного. Нагадаю, і не було. Тепер це підтверджує і ДП "Укрдержбудекспертиза", — сказав він.

В межах перших двох пускових комплексів Національного військового меморіального кладовища буде збудовано:

  • сектори поховань;
  • колумбарні стіни;
  • будинок трауру;
  • вхідна група;
  • центральна площа;
  • зона рекреації;
  • під'їзна дорога;
  • зупинки громадського транспорту;
  • автостоянка;
  • адміністративна та господарська будівлі;
  • пункт охорони.

Олександр Порхун заявив, що на початку наступного тижня буде оголошено тендер на відбір підрядника безпосередньо для будівництва.

Національне військове меморіальне кладовище — проект військового кладовища в Київській області, що включатиме також музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов'язків та присяги на вірність Українському народу.

У жовтні 2022 року Кабмін схвалив створення Національного військового меморіального кладовища в Києві. Спочатку Київська міська адміністрація вирішила виділити під нього урочище Лиса гора, однак це викликало спротив у жителів міста. 

У березні Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві, на що було навіть відведено певні земельні ділянки, однак 18 серпня в заповіднику заявили, що Національне військове меморіальне кладовище неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни.

Нагадаємо, у серпні минулого року Кабінет міністрів ухвалив постанову "Про реалізацію експериментального проекту зі створення Національного військового меморіального кладовища".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.06.2024 13:59