Фото: РОВР у Волинській області

День пам'яті захисників України: сьогодні держава вшановує Героїв

Україна 29 серпня відзначає День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

У цей день по всій державі приспускають прапори. Також у кожному місті України померлих військовослужбовців вшановують на алеях Героїв та у храмах ПЦУ.

Відповідна дата встановлена указом президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Зауважимо, що відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році під час виходу "гуманітарним коридором" в ході Іловайської операції російські війська знищили майже всю техніку як у північній колоні Булава, так і в південній колоні "Вітер". За даними Українського інституту національної пам’яті, 366 українських воїнів полягли там, 429 — зазнали поранень, 158 — зникли безвісти, 300 — опинилися в полоні.

Символом Дня пам’яті захисників є квітка соняшника, оскільки в Іловайському котлі багато військових загинуло у соняшникових полях.

Проте 29 серпня ми згадуємо не лише тих, хто загинув в Іловайській трагедії, а й десятки тисяч полеглих захисників і захисниць України в сучасній російсько-українській війні від 2014 року. 

Нагадаємо, в Україні з'явилася нова відзнака для ЗСУ. Військові Повітряних сил можуть отримати медаль "Хрест Повітряних сил". Нагорода у першу чергу призначена для льотчиків та зенітників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2023 08:39