Фото: Аrmyinform

В Україні день пам'яті загиблих захисників Дебальцевого

У суботу, 18 лютого, минає вісім років з часу героїчної оборони Дебальцевського плацдарму від російських окупантів. 

У боях за місто українські військові мужньо протистояли вчетверо чисельнішому ворогу в озброєнні і живій силі. Тоді війська окупанта, штурмуючи наші позиції та нещадно обстрілюючи артилерією цивільну інфраструктуру, перетворили населений пункт в руїни. Бої за Дебальцеве — один із найтрагічніших епізодів майже дев’ятирічної війни українців з кремлівським ворогом.

18 лютого понад 2,5 тисячі українських воїнів залишили плацдарм. І хоча деякі групи виходили ще кілька днів, саме ця дата вважається завершенням боїв за Дебальцеве. Після завершення відходу сили АТО зайняли нову лінію оборони по річці Луганка. Бойовики намагалися атакувати нові позиції, але без успіху. Загалом активні бої там продовжувалися до 21 лютого. Дебальцевська операція увійшла в історію України та підручники військового мистецтва.

За ведення бойових дій в районі Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців зокрема, 136 — посмертно,  відзнаками Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ — 450 осіб.

Нагадаємо, українські військові ліквідували за добу 1010 російських солдатів. Крім того, ЗСУ знищили дві ППО, три БПЛА та п'ять танків ворога.

Наші воїни відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Гряниківка та Сеньківка Харківської області, Стельмахівка, Краснополівка та Кремінна в Луганській області, Виїмка, Федорівка, Дубово-Василівка, Роздолівка, Парасковіївка, Берхівка, Бахмут, Іванів Водяне, Мар'їнка, Перемога, Новомихайлівка та Вугледар у Донецькій області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.02.2023 13:56