Каталонія: референдум, не дивлячись ні на що!

22 ВЕРЕСНЯ 2017 11:30

Як повідомляє TrueUA з посиланням на EuroNews,  у Каталонії є план дій на випадок «надзвичайних обставин» - заявив глава регіону Карлес Пучдемон і тим самим підтвердив твердість наміру провести референдум про самовизначення.   

І це - незважаючи на вилучення 10 мільйонів бюлетенів, обшуки в офісах місцевої влади і арешти високопоставлених каталонських чиновників, проведені в минулі дні Цивільною гвардією за ініціативою Мадрида.   

Президент Женералитета і лідер Каталонії Карлес Пучдемон звернувся до жителів співтовариства з наступними словами: «Референдум про незалежність відбудеться в призначений день - 1 жовтня. Нами підготовлений план дій на випадок «надзвичайних обставин».   

«Ми проведемо голосування передусім тому, що воно має підтримку більшості населення, людей, які втомилися від зарозумілості, від зловживань правлячої Народної партії», - зробив висновок він.  

Центральний уряд Іспанії продовжує наполягати на незаконності референдуму, вважаючи його прямим порушенням Конституції і посяганням на територіальну цілісність країни.   

«Ми захищаємо права каталонців і демократичні інститути. Ми закликаємо не ховатися за своїх послідовників, які виходять на вулиці, і поважати існуючі закони і демократію», - заявила заступник глави уряду Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія.   

Тим часом, в автономному співтоваристві не припиняються акції протесту проти дій іспанської влади.   

В четвер тисячі прибічників плебісциту вийшли на вулиці Барселони під гаслом «Ми проголосуємо!».   

Не обійшлося без сутичок з поліцією. Згідно з опитуваннями, приблизно 40% жителів регіону підтримують відділення Каталонії від Іспанії.

 

Світ, 22.09.2017 11:30