Кіноіндустрія: Українське кіно майже не окупається

08 ГРУДНЯ 2020 13:20

Чи окупають себе українські фільми в прокаті та яка їх частка в прокаті сьогодні. Про це в інтерв’ю TrueUА розповів Сергій Неретін, колишній перший заступник голови Держкіно, блогер та журналіст.

Він зазначив, щоб окупити фільм з бюджетом в 10 млн гривень, потрібно зібрати в прокаті щонайменше 30 млн. Йдеться лише про окупність. Справа також і в тому, що приблизно 50% прибутку забирають кінотеатри. І така практика в усьому світі.

«Чи не єдиним українським фільмом який окупився стало «Скажене весілля». Тому сьогодні українській кіноіндустрії майже неможливо вийти на такий рівень, як в Голівуді, який до 2020 року щотижня випускав в кінопрокат по 4-5 фільмів. Україні щоб взяти такий темп треба як мінімум 500 млн доларів щорічно (в 2019 році на українське кіно державою виділялося близько 37 млн доларів, – авт.), – сказав у розмові пан Сергій.

Також він наголосив, що кіно це така велика реклама багатьох речей для масової аудиторії, яке приносить величезну користь суспільству. Водночас, сьогодні ситуація в кіноіндустрії дуже складна.

«Кінофестивалі світового рівня не відбуваються, прокат в кінотеатрах повністю провалений. При цьому ми продовжуємо нераціонально вкладати десятки мільйонів гривень в кіно, яке глядач просто не побачить. Нам необхідно швидко перебудовуватись. Тому треба збирати представників кіноіндустрії, кінотеатрів, телегравців і виробляти якусь певну спільну стратегію», – сказав він.

Суспільство, 08.12.2020 13:20