Фото: IRNA

Китай втрутився у конфлікт з хуситами у Червоному морі, — ЗМІ

Офіційні особи Китаю звернулись до іранських колег щодо ситуації у Червоному морі, де підтримувані Тегераном хусити здійснюють постійні атаки на кораблі.

Про це повідомляє Reuters.

Видання, посилаючись на іранські видання стверджує, що обговорення атак хуситів і торгівлі між Пекіном і Тегераном відбулися на кількох останніх зустрічах між представниками країн.

"По суті, Китай каже: Якщо нашим інтересам буде завдано будь-якої шкоди, це вплине на наш бізнес з Тегераном. Тож скажіть хуситам проявити стриманість", — повідомив Reuters анонімний іранський чиновник.

Проте офіційні особи Китаю не зробили жодних конкретних коментарів чи погроз щодо того, що економічні відносини Пекіна з Тегераном можуть постраждати.

Економічні відносини Китаю з Іраном

Торговельні відносини держав є односторонніми попри те, що Китай був найбільшим торговим партнером Ірану протягом останнього десятиліття.
Згідно з даними відстеження танкерів торгово-аналітичної компанії Kpler, нафтопереробники Китаю придбали  у 2023 році понад 90% сирої нафти, що експортується з Ірану.

Джерело наголошує, що Пекін чітко дав зрозуміти, що буде дуже розчарований Тегераном, якщо будь-які судна, пов'язані з Китаєм, постраждають або інтересам країни будь-яким буде завдана шкода.

Нагадаємо, у ніч на 12 січня США та Велика Британія завдали авіаудари по об'єктах хуситів у Ємені. Під час відбиття атаки хусити помилково вдарили ракетою по танкеру, який перевозив російську нафту. 14 січня хусити атакували протикорабельною ракетою американський есмінець у Червоному морі. Вона була збита винищувачем США.

Ввечері 18 січня єменські хусити випустили дві протикорабельні балістичні ракети по американському танкеру Chem Ranger. Ракети "впали у воду поряд із судном". Інформації про пошкодження та поранених не надходило.

Також Сполучені Штати Америки й Велика Британія 22 січня завдали додаткових ударів по об'єктах хуситів у Ємені. Це стало восьмим раундом подібних атак за більш ніж 10 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.01.2024 14:45