Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені виявили несподівану користь від сміху

Китайські науковці встановили, що сміх допомагає боротися із сухістю очей. Спеціальні вправи, що викликають сміх, можуть бути настільки ж ефективними у лікуванні сухості очей, як і лікарські засоби.

Як повідомляє Study Finds, проблема з сухістю очей є дуже поширеною серед багатьох людей.

Так, цей синдром виникає через хронічні захворювання, операції, дефіцит вітамінів, алергію та інші причини. Найбільш популярними ліками проти нього є спеціальні краплі для очей.

Синдром сухого ока — це хронічне захворювання. Внаслідок нього зменшується виділення сльозової рідини та порушується стабільність слізної плівки на поверхні ока. Таке порушення може викликати свербіж, печіння та подразнення.

У дослідженні китайських вчених, яке тривало понад півроку, взяли участь понад 300 осіб з симптомами сухості очей. Половина учасників виконувала вправи для сміху мінімум чотири рази на день впродовж восьми тижнів.

Вправи являли собою повторення деяких фраз на кшталт "ха-ха-ха", "сир, сир", "щока, щока", повторення "ха-ха" 30 разів за п'ять хвилин з активним використанням міміки. Так, учасникам потрібно було міняти вираз обличчя, підіймати щоки, мружити очі. 

"Інші учасники дослідження використовували спеціальні краплі на основі гіалуронової кислоти", — зауважує видання.

Після восьми тижнів досліджень в обох групах відбулося покращення стану очей учасників. Індекс захворювань поверхні ока в групі, яка використовувала сміх, знизилася на 10,5 бала. Водночас у групі, яка використовувала спеціальні краплі, покращення склало 8,83 бала.

"Це підтвердило гіпотезу вчених, що звичайний сміх не менш ефективний, ніж штучні сльози", — додає Study Finds.

Вчені наголошують, що ефект від вправ для сміху тривав довше. Через чотири тижні після завершення лікування у групі, яка використовувала сміх, покращення зберігалися. Водночас у групі з краплями симптоми сухості очей частково повернулися. За словами науковців, це відкриває перспективи використання сміху як довготривалої терапії для людей, які мають синдром сухого ока.

Видання додає, що, окрім цього, сміх активує вегетативну нервову систему людини, яка відіграє певну роль у виробленні сліз. Так, позитивні емоції, пов'язані зі сміхом, можуть опосередковано сприяти здоров'ю очей, знижувати рівень стресу і покращувати загальне самопочуття людей.

Нагадаємо, раніше американські науковці назвали 12 ознак того, що людина вживає забагато цукру. Вчені наголошують, що його надмірне споживання може призвести до збільшення ваги, карієсу, втоми та проблем із травленням.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 08.10.2024 05:47