Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені з'ясували, чому з віком люди стають нижчими на зріст

Науковці встановили, що вікове зниження людського росту пов'язане з тим, що у процесі старіння у людини кістки "з'їдають" самі себе, хрящі стоншуються, а м'язи виснажуються.

Про це повідомляє Livescience. Наукові дослідження вказують, що швидкість, з якою відбуваються ці процеси, залежить від генів, харчування та рівня фізичної активності протягом життя людини.

Так, епідеміолог із Гарвардської медичної школи Меріан Ханнан, яка досліджує старіння, зазначає, що всі люди старіють по-різному. Втім, усі незмінно стають нижчими з віком.

"Дослідження Національного інституту старіння, яке спостерігало за 2084 чоловіками та жінками протягом 35 років, показало, що вони почали втрачати зріст приблизно у віці 30 років і що з часом зменшення зросту лише прискорилося", — йдеться у повідомленні.

Наукове дослідження, у якому взяли участь люди віком від 17 до 94 років, свідчить, що чоловіки в середньому втратили три сантиметри зросту, а жінки — п'ять у віці від 30 до 70 років. Водночас до 80 років чоловіки втрачали у зрості близько п'яти сантиметрів, тоді як жінки — вісім. За словами вчених, кістки у людей починають руйнуватися з віком. Їхнє формування починається приблизно на восьмому тижні вагітності. Самі кістки продовжують рости, поки люди не досягнуть середини 25 років.

"Кістки також стають щільнішими, коли їм доводиться підтримувати більшу м’язову масу. Коли м’яз росте, він виробляє колагенові волокна, які розтягуються та збільшують місцевий кровотік, що, своєю чергою, стимулює ріст кісток", — зазначають науковці.

Так, приблизно у віці 40–50 років люди починають поступово втрачати кісткову масу, адже кістки починають руйнуватися швидше, ніж організм може їх відновлювати. За інформацією дослідників, накопичення невеликих пошкоджень кісток може спричинити остеопороз, який робить кістки тонкими, крихкими та слабкими. Водночас остеопороз може спричинити більш часті переломи кісток. Зокрема, йдеться про переломи хребта, стегон та рук. Це також може призвести до втрати зросту. У 2021 році науковці зустріли учасника дослідження, який втратив 20 сантиметрів зросту.

"У цієї людини було, ймовірно, сім або вісім переломів хребців, що є незвичним — це багато переломів", — наголошують автори дослідження.

Також втрата зросту може бути викликана неправильною поставою. Так, сутулість або сильне викривлення хребта, також відоме як гіперкіфоз, може призвести до постійного округлення верхньої частини спини, що зменшує зріст на кілька сантиметрів. Однією з причин втрати росту є хрящові диски між хребцями, які можуть зазнавати пошкоджень або стати тонкими через травми або "висихання", яке відбувається з віком.

Людські м’язи також можуть відігравати важливу роль у вікових змінах зросту людей. У осіб похилого віку м’язи можуть виснажуватися. Своєю чергою відсутність підтримки м’язів навколо тулуба заважає людині стояти струнко, внаслідок чого зріст зменшується.

Нагадаємо, раніше американські науковці назвали 12 ознак того, що людина вживає забагато цукру. Вчені наголошують, що його надмірне споживання може призвести до збільшення ваги, карієсу, втоми та проблем із травленням.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 14.09.2024 03:25