Китайський вчений заявив про народження перших в світі генетично модифікованих дітей

26 ЛИСТОПАДА 2018 11:58

У 2015 році китайські вчені вперше успішно відредагували геном людини в лабораторних умовах. Тоді про створення генетично модифікованих людей заговорило все світове співтовариство і деякі країни навіть повністю заборонили подібні експерименти. Але Китай продовжив і далі працювати в цьому напрямку і буквально недавно Хе Цзянькуй з Південного науково-технологічного університету в Шеньчжень заявив громадськості, що в світі відбулося народження перших генетично модифікованих людей, повідомляє Reddit.

За допомогою редактора генома CRISPR-Cas9 вчені відредагували ген CCR5, що має зробити потомство стійкими до віспи, холери та ВІЛ.

Незважаючи на заяви про успіх, історія все ще до кінця не складається в цілісну картину. Який оголосив про успіх Хе Цзянькуй до сих пір не дав коментарів з приводу деяких аспектів.

Наприклад про те, чи були пологи фізіологічними. Проте, надані дані говорять про те, що всі генетичні тести були проведені за перші 24 тижні вагітності.

Першими в світі генетично модифікованими людьми стали дві дівчинки-близнючки, які отримали імена Нана і Лулу. Однак наявної інформації недостатньо і для того, щоб говорити про те, що модифікація пройшла успішно і здоров'ю дітей нічого не загрожує.

Також у деяких дослідників є питання до редагування гена CCR5. Вважається, що люди без робочих копій гена мають імунітет з високою стійкістю до ВІЛ-інфекції. Однак це стосується тих, хто спочатку не має цього гена. В даному ж випадку ми говоримо про імітацію цього на живих ембріонах і по суті генетичної мутації. Так, видалення гена CCR5 для створення резистентності до ВІЛ може бути досить вагомою причиною, але вчені відзначають, що є і більш прості і менш дорогі способи профілактики ВІЛ.

Як і у всіх спірних ситуаціях, світове наукове співтовариство розділилося. Поки одні з оптимізмом дивляться в майбутнє, інші намагаються знайти потенційні небезпеки в створенні генетично модифікованих людей,

«Технологія в принципі готова для використання на людських ембріонах. Але ми повинні розуміти, що внесені зміни будуть успадковані майбутніми поколіннями і можуть в кінцевому підсумку вплинути на весь генофонд. Ми ніколи не робили нічого, що змінить гени людської раси, і ми ніколи не робили нічого, що буде мати наслідки, які триватимуть протягом поколінь»- заявив Девід Балтімор, біолог і колишній президент Каліфорнійського Технологічного Інституту.

Технології, 26.11.2018 11:58