Фото: SAAB / ілюстративне

Китайський винищувач вистрілив сигнальними ракетами перед гелікоптером ВМС Канади, — CNN

Винищувач Китайської Народної Республіки перед гелікоптером Військово-морських сил Канади. Це сталось над міжнародними водами Південнокитайського моря.

Про це повідомляє CNN.

За даними джерела, Канада назвала запуск китайським винищувачем сигнальних ракет по гелікоптеру Sikorsky Cyclone "безрозсудним". Також зазначається, що така витівка могла призвести до аварії, оскільки "ракети могли потрапити в лопаті опорного гвинта або двигуни".

Атакований гелікоптер базується на фрегаті Ottawa. Зокрема це вже другий випадок такого зближення для літаків цього корабля з китайським J-11. Минулого разу, який відбувся 29 жовтня, винищувачі Китаю пройшли на відстань близько 30 метрів від гелікоптера.

Пілот атакованого гелікоптера заявив, що раніше він вже мав досвід уникнення небезпечної поведінки з боку китайських пілотів, які намагались створити турбулентність навколо його літака. Під час інциденту йому довелося вивести гелікоптер на надмалу висоту.

"Така поведінка є неприйнятною в жодному разі, і ми висловимо це Китайській Народній Республіці у найбільш прийнятний спосіб", — сказав міністр оборони Білл Блер.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки та Китай домовилися відновити переговори щодо контролю над ядерною зброєю вперше з часів президентства Барака Обами. Адміністрація американського президента хоче обговорити зростальний арсенал Китаю.

Нагадаємо, раніше Сі Цзіньпін заявив, що Китайська Народна Республіка готова співпрацювати зі Сполученими Штатами Америки. Обидві країни долають свої розбіжності й працюють разом, щоб "відповісти на глобальні виклики".

Водночас Зустріч президента США Джо Байдена та лідера КНР Сі Цзіньпіна відбудеться вже у листопаді цього року. Китай та Сполучені Штати Америки досягли принципової домовленості про зустріч своїх лідерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.11.2023 12:42