Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Кліматична криза на Землі вплинула на тривалість дня

Рівень Світового океану на Землі підвищився через танення льодовикових щитів і льодовиків. Це, своєю чергою, призводить до перенесення маси від полюсів до екватора. У зв’язку з цим збільшується сплющеність Землі та тривалість дня.

До такого висновку дійшли вчені, які опублікували наукове дослідження в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

Дослідники стверджують, що сучасні зміни клімату є безпрецедентними. За останні десятиліття це прискорило танення льодовиків і полярних льодовикових щитів, а це призвело до підвищення рівня Світового океану. Таке переміщення маси від полюсів до екватора значно збільшило похилість Землі та тривалість світлового дня з 1900 року.

"Ми показуємо, що нинішні темпи зростання є вищими, ніж будь-коли у 20 столітті. Якщо відбуватиметься високий рівень викидів, спричинений кліматом темп збільшення тривалості дня продовжуватиме зростати та може досягнути вдвічі більшої швидкості, ніж зараз", — ідеться в статті.

Кліматична тенденція зміни тривалості дня коливалася між 0,3 та 1,0 мс/рік у 20 столітті, але прискорилася до 1,33 ± 0,03 мс/рік з 2000 року.

Вчені припускають, що швидкість збільшення тривалості світлового дня, спричинена кліматом, може досягти 2,62 ± 0,79 мс/рік до 2100 року.

Нагадаємо, у квітня стало відомо, що найпівнічніший регіон Норвегії звернувся до Єврокомісії з проханням надати йому дозвіл на встановлення часового поясу з 26-годинним днем замість традиційного 24-годинного. Такий дивний план просуває мер міста Вадсе Венче Педерсен. Населений пункт розташований за Полярним колом поблизу російського кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.07.2024 19:56