Ключові британські міністри домовилися про перехідний період після BREXIT

13 СЕРПНЯ 2017 21:48

Після фактичного виходу Великобританії з ЄС має настати перехідний період. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Sunday Telegraph.  

Однак «запасних дверей» повернення країни в ЄС бути не має, вважають міністри фінансів і торгівлі Великобританії ХЕММОНД і ФОКС.   

Великобританія має остаточно здійснити вихід з Європейського Союзу після перехідного періоду, який має настати після фактичного BREXIT 2019 року.   

Міністри повідомили, що перехідний період «не може бути нескінченним».   

Але вже в цей час Великобританія вже не буде учасником Митного союзу і спільного ринку, а тому займе позицію «третьої сторони і не буде учасником договорів ЄС».   

«Утім, товари, придбані через Інтернет, повинні, як і раніше, перетинати кордони, а британські компанії - мати можливість забезпечувати своїх споживачів по всьому ЄС», - йдеться у статті.   

Після закінчення перехідного періоду Великобританія має зберегти тісні зв'язки з ЄС в сферах безпеки, торгівлі та комерційної діяльності, наголосили міністри.   

Спільні пропозиції міністрів розцінюють як завершення довгого періоду суперечок між ними щодо того, як саме має виглядати BREXIT.   

До сих пір міністри притримувалися різних позицій щодо виходу Великобританії з ЄС.   

Філіп ХЕММОНД виступав за так званий «м'який» варіант BREXIT, а Ліам ФОКС – за «жорсткий».   

У своїй спільній статті вони зазначили, що перехідний період дає британському бізнесу час для адаптації, але він не може бути « запасними дверима», через які країна могла б все ж залишитися в ЄС.   

Нагадаємо, референдум про вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС відбувся в червні 2016 року.   

Майже 51,9 відсотка його учасників проголосували за BREXIT.   

Переговори по BREXIT формально розпочалися 19 червня 2017 року і повинні завершитися до 31 березня 2019 року.   

В іншому випадку вихід Великобританії зі складу ЄС відбудеться без підписання двостороннього договору і, як наслідок, без правового врегулювання перехідного періоду.

 

Світ, 13.08.2017 21:48