Фото: istockphoto.com

Колективні гарантії безпеки: Україна та Євросоюз провели перший раунд консультацій

У понеділок, 4 грудня, відбувся перший раунд консультацій між Україною та Європейським Союзом щодо колективних гарантій безпеки. У переговорах взяли участь заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква та заступник голови дипломатії ЄС Шарль Фріз.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Майбутнє членство України в ЄС саме по собі є потужною гарантією безпеки для нашої держави та європейської спільноти загалом. Ми дуже цінуємо, що вже на цьому етапі обговорюємо конкретні кроки для зміцнення нашої спільної безпеки та посилення стійкості України", — заявив Жовква.

У ході переговорів учасники консультацій обмінялися баченням підходів до майбутніх гарантій безпеки ЄС з акцентом на сферах безпеки та оборони.

Своєю чергою Ігор Жовква наголосив на суттєвій ролі Європейського Союзу у зміцненні безпеки та обороноздатності України. Це проявляється у підтримці Збройних сил України через Європейський фонд миру та діяльності місії ЄС з військової допомоги Україні.

Також український чиновник передав Фрізу державну нагороду — орден "За заслуги" III ступеня за вагомий внесок у зміцненні та підтримці суверенітету та територіальної цілісності України.

Що передбачають гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.​

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Cоюз. Зокрема, посадовиця наголосила, що Київ вже виконав 90% реформ, яких від нього очікував ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.12.2023 20:49