Скріншот із відео

Коли буде план закінчення війни й чи готує Україна наступ на інші регіони РФ: головні заяви Зеленського в інтервʼю NBC News

Президент Володимир Зеленський дав велике інтервʼю NBC News. Головними темами були — операція України на Курщині, удар росіян по Полтаві та мирний план щодо закінчення війни.

TrueUA зібрав головні заяви очільника держави.

Операція ЗСУ на Курщині

За словами гаранта, нестача далекобійних ракет і снарядів змусила Україну почати операцію на території Курської області Росії. Зеленський наголосив що подекуди, доходило до того, що Україна могла відповісти лише 1 снарядом на 12 російських. Проте після початку операції на Курщині та відтягнення частини російських військ з Запорізької та Херсонської областей, на деяких напрямках співвідношення снарядів з стало не 1 до 12, а 1 до 3.  

До того ж завдяки наступу на Росію вдалося зірвати плани рашистів здійснити прорив на Сумщині чи Чернігівщини.

"У нас було повідомлення від розвідок, що Росія планує робити буферну зону. Путін і його оточення відкрито заявляли, що хочуть побудувати вздовж нашого кордону буферну зону на якусь кількість кілометрів вглиб нашої держави. Ми зрозуміли, що вони не зупиняться. Вони зробили прорив на Харківщині, ми їх там змогли зупинити і не дали окупувати Харків. Після цього у нас були сигнали, що вони це можуть зробити на півночі — Сумщина, Чернігівщина. Для нас це був би дуже серйозний виклик", — зазначив Зеленський.

Також очільник держави зазначив, що Україна не попереджала адміністрацію президента США Джо Байдена про плановану операцію в Курській області. Проте це було "не через недовіру". До того ж про такі плани не знали багато інституцій у самій Україні.

"Розумієте, це війна, і витік інформації постійний. І він може бути не від людини, а по засобах зв’язку, по будь-яких планах, іноді навіть у закритих штабах", — пояснив він.

Зеленський пригадав, що минулого року, коли Україна готувала контрнаступ на Півдні, "були проблеми", адже, про це "всі знали, і росіяни знали". Через це окупанти змогли підготуватися до наступальних дій ЗСУ.

Натомість Зеленський додав, що наразі світ побачив лише першу частину операції на Курщині. Він також зауважив, що все що відбувається у Росії  — це не імпровізація, "це чітка операція, це частина операції". Проте, чи планує Україна захопити ще якісь території країни-агресорки, гарант не відповів.

"Чи є план захопити більше територій. Я не можу про це говорити. Це лише початок нашої курської операції. Успіх дуже близький до здивування", — сказав президент.

Удар Росії по Полтаві 3 вересня

Український лідер розповів, що російські балістичні ракети, як поцілили по Інституту звʼязку у Полтаві, летіли десь близько трьох хвилин. Через це люди не встигли спуститися в укриття після оголошення тривоги. 

"Це був прорахований ракетний удар. Ракета летіла — зараз є інформація — десь близько трьох хвилин, тому люди не встигли спуститися в бомбосховище. Зараз вважається, що багато з них були поранені або вбиті саме під час спуску в бомбосховище. Люди зреагували достатньо швидко, але їм не вдалося зберегти себе", — сказав Зеленський.

План перемоги України

Зеленський запевнив, що Україна спільно з партнерами підготує до розгляду на Саміті миру детальний план закінчення війни, однак там обов'язково мають бути присутні представники країни-агресорки Росії.

"Ми підготуємо, як ми сказали, детальний план закінчення війни. Підготуємо з партнерами, які підтримали комюніке першого саміту. Ми опрацюємо кожен пункт цих криз, які приніс Путін. Ми опрацюємо наш варіант закінчення війни", — сказав Зеленський.

На думку гаранта, "чим більше країн долучаться, тим більше вони глибоко розумітимуть детально цей план". 

"Ми це розуміємо, що без російської сторони закінчити цю війну дипломатично дуже складно. І це нам зрозуміло. І всі країни нас просили, щоб на другому Саміті представники Росії були. Ми сказали: ми не проти, ми все розуміємо, давайте підготуємо план і покличемо їх", — зауважив гарант.

Очільник держави додав, що план перемоги України націлений на те, щоб змусити РФ закінчити війну та посилити нашу країну.

Військова допомога

Військова допомога від міжнародних партнерів надходить до України дуже повільними темпами. Тобто, як пояснив Зеленський, формально, "на папері", вона є, але до фронту частина зброї поки не доїхала.

Відтак, від термінів надходження зброї напряму залежить те, як довго ЗСУ будуть утримувати захоплені території на Курщині.

Візит Путін у Монголію

На думку президента України, Монголія проявила неповагу до міжнародного права, не арештувавши російського диктатора Володимира Путіна під час його візиту до країни 3 вересня.

"Я вважаю, що це відповідь Монголії стосовно міжнародного права, чи поважають вони його, чи ні. Ні, не поважають. Вони Путіна поважають більше, ніж міжнародне право", — сказав він.

Він зауважив, що Монголія ратифікувала Римський статут, який зобов’язував країну арештувати очільника Кремля.

"Але це не значить, що якщо кілька країн не поважають міжнародне право, то не буде відповідальності тієї чи іншої людини. Бо більшість країн все одно буде чекати на відповідальність і вона все одно буде", — запевнив Зеленський.

Нагадаємо, 4 вересня під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський заявив, що операція в Курській області успішно реалізовується. Україна суттєво поповнила власний обмінний фонд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.09.2024 15:16