Єгор Чернєв. Фото: Слуга народу

Коли буде ухвалений законопроект про мобілізацію: прогноз нардепа

Народний депутат України, заступник голови комітету Ради з питань нацбезпеки Єгор Чернєв вважає, що наразі складно прогнозувати, коли буде ухвалений законопроект про мобілізацію, оскільки він містить 4,2 тисячі правок. Крім того, різні положення документа починають діяти в різний час.

Про це він сказав в інтерв'ю "Українським новинам".

"Зараз іде робота в секретаріаті Комітету. Комітет розділив всі подані правки, а це 4,2 тисячі, на 16 блоків за своєю тематикою, і потім з урахуванням позиції Комітету вони або відхиляються, або приймаються", сказав нардеп.

За словами Чернєва, якщо правки розглядатимуться не одна за одною, згруповано, то це може зайняти близько тижня, після чого Комітет зможе рекомендувати законопроект та внести його в сесійну залу для прийняття рішення.

Політик зауважив, що різні положення починають діяти в різний час. Є, наприклад, електронний кабінет, який має бути розроблений найближчими місяцями. Крім того, у кінцевих положеннях зазначається: протягом шістдесяти днів з дня набрання законом чинності всі мають поновити свої дані, а зробити це можна саме через електронний кабінет.

"І тому тут прив'язуватися до 60 днів після набрання чинності цим законом досить складно, тому що незрозуміло, коли буде електронний кабінет, щоб просто не було ситуації, за якою людина має виконати закон, але не може це зробити через те, що електронного кабінету немає. Є певна колізія, я думаю, що ми це також будемо ще врегулювати вже у сесійній залі", зауважив нардеп.

Чернєв додав, що закон про мобілізацію набере чинності після підписання президентом. При цьому є фактор електронного кабінету, початку мобілізації за новими правилами, підзаконні акти, які мають бути розроблені.

"Якщо ми говоримо про те, що, наприклад, запрацював цей закон і почалася нова, хвиля мобілізації, то це ще два чи три місяці, залежно від того, яка спеціалізація у людини на тренування, і тільки потім ми можемо говорити, що ця людина вже за новим законом про мобілізацію потрапила у війська. Тобто, ну, декілька місяців", резюмував він.

Нагадаємо, із законопроекту про мобілізацію, який зараз розглядають у Верховній Раді України, попередньо виключили обмеження на користування транспортом і блокування рахунків громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2024 15:09