Фото ілюстративне зі соцмереж

Нардепи попередньо виключили із законопроекту про мобілізацію деякі обмеження для громадян: про що йдеться

Із законопроекту про мобілізацію, який зараз розглядають у Верховній Раді України, попередньо виключили обмеження на користування транспортом і блокування рахунків громадян.

Про це розповів народний депутат від "Батьківщини", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко в ефірі "Радіо Свобода".

Він пояснив, що з обмежень виключили блокування рахунків, "тому що влада може, в принципі, робити це нормативно-правовими актами Національного банку". Також попередньо зняли обмеження щодо користування автотранспортом.

Івченко повідомив, що решту обмежень поки що підтримала робоча група, але на них ще чекає розгляд на комітеті.

Депутат зазначив, що поки що не досягнуто згоди стосовно, наприклад, обмеження консульських послуг для громадян України за кордоном. Депутат наголосив, що остаточних рішень наразі немає.

"Всі інші обмеження, наскільки я пам’ятаю, підтримані робочою групою, і зараз будуть розглядатися на комітеті", — зауважив він.

Івченко також додав, що в оновленому законопроекті про мобілізацію є чотири основні норми, серед них — демобілізація.

"У законі є три-чотири основні норми, а не тільки обмеження, на які звертають увагу всі. Перше — це демобілізація. Друге — це демобілізація законом чи рішенням ставки. Третє — це питання з доглядачами за людьми з інвалідністю та що з ними робити. І четверте — це обмеження, в тому числі це електронний кабінет і повістка електронною поштою через електронний кабінет", — розповів Івченко.

Нагадаємо, що 7 березня президент Володимир Зеленський видав указ про демобілізацію строковиків. У документі прописано, що військовослужбовці, які відслужили встановлені терміни строкової військової служби під час дії в Україні воєнного стану, звільняються в запас у квітні-травні цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.03.2024 22:38